Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Helppoja syöttöjä lapaan”, arvosteli Jussi Halla-aho – nyt on Juho Eerolan ja Tom Packalénin vuoro avautua

Kansanedustaja Tom Packalén.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tänään Facebook-päivityksessään puolueensa suhdetta Venäjään.

– On harmillista, että eräät puolueemme toimijat ovat antaneet medialle ja muille räksyttäjille helppoja syöttöjä lapaan esittämällä outoja tulkintoja Salisburyn myrkkyiskusta, Venäjän-vastaisista pakotteista tai Venäjän politiikasta laajemmin. Puolueen kanta, jonka olen puoluesihteerin välityksellä saattanut kysyjien tiedoksi, on tämä: Venäjä miehittää Ukrainalle kuuluvaa Krimin niemimaata laittomasti, ja sen on vetäydyttävä kyseiseltä alueelta. Samoin Venäjän tulee vetää joukkonsa itäisestä Ukrainasta ja lakattava tukemasta alueella toimivia kapinallisryhmiä, Halla-aho kirjoitti.

Vaikka Halla-aho ei nimeä, keihin hän helppojen syöttöjen antajina viittaa, kyseessä lienevät ainakin perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ja varapuheenjohtaja Juho Eerola.

Nykypäivässä puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola ilmoitti, että tuomitsevansa Krimin valtauksen, mutta olevansa silti valmis hyväksymään sen osaksi Venäjää.

– Silloin kun Venäjä, tai Neuvostoliitto, vei meiltä Karjalan ja yhteyden Jäämerelle, ei asetettu mitään pakotteita. Silloin aloitettiin idänkauppa. Oliko haittaa siitä? Eerola muun muassa sanoi.

“Olen samaa mieltä, että se pitääkin tehdä.”

Eerola sanoo Demokraatille, ettei katso antaneensa “helppoja syöttöjä”. Hän toteaa allekirjoittavansa Halla-ahon lausunnot siitä, että Venäjä miehittää Ukrainaa.

Lisää aiheesta

– Jopa Nykypäivän jutussa sanoin, että Krimin valtaaminen on väärin ja mielestäni Venäjän tulisi palauttaa Krim siinä mielessä missä muutkin alueet, joita se on lähialueiltaan vohkinut, Eerola sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että hänen pointtinsa on se, että ei ole hyödyllistä, jos lopetetaan kaupankäynti Venäjän kanssa.

– Jos käy niin, että Karjala tai Krim jääkin osaksi Venäjää, ei voi loputtomiin jatkaa talouspakotteita, koska siitä kärsivät kaikki. Likipitäen kaikki Euroopan maat kiertävät talouspakotteita. Venäjä on tehnyt väärin sekä Karjalan suhteen että Krimin suhteen, mutta jos käy niin, että ne alueet vaan jäävät osaksi Venäjää, eihän noita talouspakoitteita ikuisuuksiin kannata jatkaa, Eerola sanoo.

Eerolan mukaan sotien jälkeen idänkauppa nosti Suomen, sotakorvausten tultua maksetuiksi, teollisuusmaaksi ja sitten hyvinvointivaltioksi.

– Pari päivää sitten Suomi myönsi luvan Nord Stream 2:lle (maakaasuputki Venäjältä Saksaan), eikö sekin ole Putinin mielistelyä, vai onko? Sen teki suomen hallitus. Olen samaa mieltä, että se pitääkin tehdä, Eerola sanoo.

Hän luettelee, miten hän äänesti tyhjää, kun äänestettiin Hanhikiven ydinvoimalaluvasta. Venäläinen Rosatom toimittaa sinne reaktorin. Lisäksi Eerola sanoo kantaneensa pitkään huolta ja pitäneensä ääntä venäläisten maakaupoista ja vastusti aikanaan viisumivapautta Venäjän ja Suomen välillä.

– Nyt se onkin käynyt näin päin, että olenkin Putinin asialla, kun olen sitä mieltä, että kauppaa voidaan käydä, hän sanoo ihmetellen.

“Minä en ole niin poliitikko.”

Myöskään kansanedustaja Tom Packalén ei allekirjoita tarjonneensa Halla-ahon mainitsemia “helppoja syöttöjä lapaan”.

– Minä en ole niin poliitikko. Otan asiat asioina enemmän. Tietysti ymmärrän Halla-ahon näkemystä siinä, että tämä on politiikkaa ja pitäisi yrittää miellyttää kaikkia. En ota siihen kantaa. Hän katsoo asiaa toisesta näkökulmasta, Packalén sanoo.

Packalén on kritisoinut voimakkaasti julkisesti Suomen hallitusta ja pääministeri Sipilää (kesk.) siitä, että Suomi karkotti venäläisen diplomaatin Salisburyn myrkkyiskun jälkeen. Hänen mielestään päätös on “typerä”.

– Minä olen poliisi taustaltani. Asiat pitää tutkia. Jos käy ilmi, että tässä on Venäjä takana, olen valmis vaikka kovempiinkin pakotteisiin. Haluaisin näyttöä. Olisi ensin tutkittu, jos ilmenee seikkoja jotka vahvistaa, että Venäjä on takana, sitten olisi voitu ryhtyä kovempiinkin sanktioihin. Minä otan asiat asioina, ehkä en ole riittävän poliitikko, Packalén sanoo.

Hän toteaa esimerkiksi näkevänsä brittien valehdelleen, kun he Packalénin mukaan olisivat väittäneet pystyvänsä selvittämään Britanniassa käytetyn hermomyrkyn alkuperän.

– Jos poliisina joku valehtelee ummet ja lammet, kyllä se uskottavuus kärsii, poliisi-kansanedustaja vertaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että poliitikon on joskus järkevää olla varovainen kannanotoissa eikä tarttua jakaviin aiheisiin.

– Ymmärrän Halla-ahon näkemystä, hän on puolueen puheenjohtaja, hänen tehtävänsä on pyrkiä saamaan meistä mahdollisimman vaikutusvaltainen puolue ja siihen tarvitaan kannattajia.

Jussi Halla-aho totesi tänään Facebookissa perussuomalaisten toimijoiden esittäneen “outoja tulkintoja Salisburyn myrkkyiskusta”. Tämän tarkemmin hän ei itse asiaa yksilöinyt tai ottanut siihen päivityksessään kantaa.

Packalén sanoo, että Salisbury-asiaa on sivuttu perussuomalaisten eduskuntaryhmässä. Siellä on Packalénin mukaan kehotettu varovaisuuteen aiheissa, jotka voivat aiheuttaa ikävää julkisuutta.

Packalén kertoo, että Salisbury-asia jakaa kantoja perussuomalaisten rynmässä ja puolueessa.

– Meidän puolueessa ja kannattajissa on ihmisiä, jotka ovat minun puolella ja niitä jotka ovat minua vastaan tässä asiassa. Kuten sanoin, tämä on asia, joka jakaa mielipiteitä, Packalén sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE