Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Työmarkkinat

1.7.2025 15:16 ・ Päivitetty: 1.7.2025 15:16

Henkilöstö vetoaa: Kitkekää ulkoministeriöstä häirintä ja asiaton käytös

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Suomen ulkoministeriössä työskentelee eri tehtävissä runsaat 1300 ihmistä.

Epäasiallisen käytöksen ja häirinnän tapaukset on kitkettävä ulkoministeriöstä, ja niihin on suhtauduttava asian vaatimalla vakavuudella, vaativat ulkoasiainhallinnon henkilöstöjärjestöt.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys ja Ulkoasiainhallinnon akavalaiset julkistivat tiistaina tiedotteen, jossa ne patistavat ulkoministeriötä toimiin epäasiallisen käytöksen ja häirintätapausten poistamiseksi.

Ulkoministeriön johtamiskulttuuri on ollut otsikoissa viime viikkoina sen jälkeen kun kävi ilmi, että Suomen Portugalin-suurlähettiläästä Titta Maja-Luodosta tehtiin helmikuussa häirintäilmoitus.

Ilmoituksessa Maja-Luotoa syytetään Ilta-Sanomien mukaan muun muassa kiusaamisesta, solvaamisesta, rasistisesta käytöksestä ja henkisestä väkivallasta.

TYÖNTEKIJÄT vaativat ulkoministeriötä sitoutumaan työnantajan ja työntekijäjärjestöjen yhdessä sopimaan vastuullisen työkäyttäytymisen oppaaseen.

-  Henkilöstöjärjestöt pitävät harmillisena, että ministeriön sisäisiä ongelmia päädytään käsittelemään mediassa kerta toisensa jälkeen, kun ongelmat olisivat asianmukaisesti käsiteltävissä ja ratkaistavissa sisäisesti yhteisesti sovittuja prosesseja yhdenvertaisesti noudattamalla. Ulkoministeriön tulee nyt osoittaa, että nollatoleranssi epäasiallisen käytöksen suhteen pitää ja koskee yhdenvertaisesti joka ikistä selvityksen alla olevaa tai selvitykseen tulevaa tapausta, järjestöt kirjoittavat.

-  Samalla kun lainsäädäntöön perustuvasta virkajärjestelmästä ja ulkoasiainhallinnon virkojen kelpoisuusehdoista on pidettävä kiinni, ministeriöllä tulee olla uskallusta olla valitsematta soveltumattomia henkilöitä esihenkilötehtäviin. Aiemmilla näytöillä, kuten työtyytyväisyysbarometrien tuloksilla tai ylipäätään henkilöstöjohtamisessa osoitetuilla kokemuksilla, on oltava merkitystä, järjestöt vaativat.

HENKILÖSTÖ viittaa tiedotteessaan silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen (kok.) jo vuonna 2019 teettämään riippumattomaan selvitykseen, jolla muun muassa pyrittiin kartoittamaan häirintätapausten ja epäasiallisen kohtelun ennaltaehkäisyä ulkoministeriössä.

Henkilöstöjärjestöt katsovat, että selvityksessä annettuihin johtajuuteen, tiedonkulkuun sekä häirintätapausten käsittelyyn liittyviin suosituksiin on palattava. Ministeriön olisi myös teetettävä uusi riippumaton selvitys vuoden 2019 selvityksen suositusten toimeenpanosta ja niiden vaikutuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU