Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

6.5.2018 17:33 ・ Päivitetty: 6.5.2018 17:33

Herra Heinämäki -gaten avannut Petra Laiti: ”Minulle suoraan lähetettyjä negatiivisia viestejä on tuhansia”

Ylen suositun lastenohjelman Herra Heinämäen intiaanihahmoa arvostellut Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti palaa blogikirjoituksessaan sunnuntaina suuren kohun nostaneeseen tapaukseen, jonka seurauksena Yle siirsi ohjelman Elävään arkistoon.

Demokraatti

Demokraatti

Laiti kertoo lähettäneensä twiittinsä Sloveniasta, jossa hän oli Euroopan Opiskelijaliiton liittokokouksessa.

”Siksi keskustelun kiivaus valkeni minulle kokonaisuudessaan vasta myöhemmin. Vaikka osa kommenteista oli iloisia ja kannustavia, minulle suoraan lähetettyjä negatiivisia viestejä on tuhansia, epäsuoria mainintoja on mahdotonta laskea.”

Jos ensimmäinen reaktiosi on nauraa tai tuhahtaa, olet todennäköisesti osa ongelmaa.

Laiti julkaisi sunnuntaina osan viesteistä, ”suomalaisen suuttumuksen gallerian”, blogissaan nimettöminä.

”Minulla on ollut runsaasti aikaa pohtia ilmiötä, joka vähemmistöjen äänien ympärillä pyörii. Moni on huomauttanut, etteivät ihmiset loppujen lopuksi juuri kuunnelleet toisiaan Case Heinämäessä. Varsinaista keskustelua ei juuri käyty, oli vain voimakkaita kantoja puolesta ja vastaan. Huomattava määrä vihapostista ei myöskään käsittele itse aihetta lainkaan.”

Laiti huomauttaa, että jos valtaväestö ei puutu vähemmistöjä halventaviin asioihin, niin vähemmistö on lopulta aina se, joka joutuu vihapuheen tulilinjalle.

”Case Heinämäki on hyvä esimerkki. Moni suomalainen on sanonut minulle jälkikäteen, että oli pohtinut ohjelman ongelmallisuutta jo paljon aikaisemmin ja miettinyt, olisiko asiasta pitänyt sanoa jotain. Vastaus on yksinkertainen; totta kai olisi pitänyt. Miksi ei olisi?”

Laiti kirjoittaa, että alkuperäiskansoja karnevalisoivien naamiaisasujen aika on kerta kaikkiaan ohi.

”Sen sijaan tämän tapauksen nojalla peräänkuulutan jälleen valtaväestön heräämistä. Jos etniseen vähemmistöön kuuluva kertoo jonkin asian halventavan vähemmistöä, kuuntele. Jos ensimmäinen reaktiosi on nauraa tai tuhahtaa, olet todennäköisesti osa ongelmaa.”

Vähemmistöt tekevät hartiavoimin työtä, joka missä tahansa muussa tapauksessa kuuluisi peruskoululle ja yleissivistykseen.

Laiti sanoo, että vähemmistöjen harteille laitetaan kohtuuttomia määriä vastuuta olla vähemmistöoikeuksien asiantuntijoita missä ja milloin vain.

”Vähemmistöt tekevät hartiavoimin työtä, joka missä tahansa muussa tapauksessa kuuluisi peruskoululle ja yleissivistykseen.”

Laiti kertoo, että ylivoimaisesti eniten häneltä kysytään, mistä löytää tietoa alkuperäiskansoista.

”Vastuu näiden tietojen jakamisesta ei kuitenkaan ole niillä, joiden kansoja, sukuja ja perhettä on assimiloitu, pahoinpidelty ja tapettu sillä välin, kun valtaväestö on voinut katsoa poispäin. Vastuu on niillä, joilla on nyt valta opettaa niistä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU