Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Hirvittävä arvio ravintola-alalta – “On kaksi vaihtoehtoa”

Henri Alén arvioi, että alalta tulee poistumaan 50–60 prosenttia ravintoloista.

Kotonaviruskriisin vuoksi vakaviin vaikeuksiin syöksyneet ravintolat hakevat tukea toiminnalleen ruuan noutopalvelusta ja kuljetuksista asiakkaille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– On hieno asia, että suomalaiset ovat lähteneet mukaan, että käydään ostamassa take away -ruokaa. Auttamishalu tulee pelastamaan yksittäisiä yrityksiä, mutta koko ravintola-alalle se ei ole pelastus, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Eduskunta hyväksyi torstai-iltana asetuksen, jonka mukaan ravintolat on pidettävä kiinni perjantaista puolesta yöstä 31. toukokuuta saakka.

– Take away -toiminta on meillä Finnjävelissä lähtenyt käyntiin todella hyvin, kertoo huippukokki ja ravintoloitsija Henri Alén.

Hän kertoo, että Helsingissä sijaitsevassa Finnjävel-ravintolassa on lähdetty hyvissä ajoin suunnittelemaan toimintaa koronakriisin aikana.

Take away tarkoittaa sitä, että kuluttajat voivat hakea ravintolasta annoksia. Lähettipalvelu voi myös tuoda annoksia kotiin.

Alénin mukaan on kuitenkin mahdotonta vielä sanoa, miten hyvin take away -toiminta kattaa tappioita, joita syntyy, kun ravintolat ovat kiinni. Take away -toiminnassa kun on takana vasta yksi kokonainen viikko.

Lisää aiheesta

Alénilla on Finnjävelin lisäksi ravintolat Ultima, Muru, Sue Ellen, Pastis sekä Salonki ja Sali Helsingissä.

Idea take away -toiminnasta tuli Alénin mukaan siitä, että ravintolat ovat yksinkertaisesti veitsi kurkulla valtion kieltäessä elinkeinotoiminnan.

– On kaksi vaihtoehtoa. Joko mennään nurin tai luovitaan, hän painottaa.

Pyrkimyksenä on myös työllistää ravintosalin puolella palvellutta henkilökuntaa. He voivat muun muassa luoda asiakaskontakteja, pakata take away -ruokia ja suunnitella jakelureittejä.

Kykyä vuokranmaksuun ei ole ravintoloiden ollessa kiinni

Henri Alén arvioi, että alalta tulee poistumaan 50–60 prosenttia ravintoloista ja vain ketterimmät pärjäävät.

Aalto-yliopiston selvityksen perusteella jopa puolet ravintola- ja majoitusalan yrityksistä ovat suurissa maksuvaikeuksissa jo kuukauden päästä. Kolmen kuukauden jälkeen suurissa maksuvaikeuksissa on 70–80 prosenttia yrityksistä.

– Vaikea sanoa, mitkä yritykset selviävät tästä. Parhaiten selviävät ne, joilla vakavaraisuus on kunnossa, MaRan Lappi arvioi.

Hänen mukaansa mahdollisten konkurssien määrä riippuu muun muassa siitä, joutuvatko ravintolat maksamaan vuokria kiikkerässä tilanteessa.

– Mitään kykyä vuokranmaksuun ei ole, kun ravintolat ovat kiinni, Lappi painottaa.

Kysymyksenä on, suostuvatko vuokranantajat vuokrien poistamiseen. Lapin mukaan isoja vuokranantajia on tullut hienosti vastaan, mutta on koko joukko isoja vuokranantajia, jotka eivät ole suostuneet tähän.

Hän kertoo merkitystä olevan sillä, annetaanko vuokrat anteeksi vai pelkästään lykätään vuokranmaksua.

Kassat ovat tyhjät, kun toiminta jälleen alkaa

Lappi muistuttaa, että kun ravintolat käynnistävät toimintansa jälleen, niiden kassat ovat tyhjät. Sen vuoksi toiminnan kannalta on ensisijaista palkkojen maksu ja raaka-aineiden hankinta, ei vuokrarästit.

Toiveena on suora tuki valtiolta. Myönteistä Lapin mukaan on se, että eduskunta velvoitti päättäessään ravintoloiden sulkemisesta valtiota kompensoimaan tulojen menetyksiä.

– Jos tukea ei tule, jälki on rumaa, Lappi varoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE