Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hoitajaliitolta tiukka viesti: “Tällä uudistuksella suljettaisiin monen ovi sote-sektorille”

Arja Jokiaho

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentäisi merkittävästi sosiaali- ja tervesalan henkilöstön saatavuutta. Näin arvioi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super.

Demokraatti

Demokraatti

Liitto on antanut lausuntonsa hallituksen aikeille lopettaa aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa.

– Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentäisi monen jo työelämässä olevan mahdollisuuksia opiskella uusi ammatti ja siirtyä sote-sektorille, jolla työpaikkoja on tarjolla. Tällä uudistuksella suljettaisiin monen ovi hoito- ja kasvatusaloille, Superin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa tiedotteessa.

Vuonna 2022 sotealalla lähes 10 000 henkilöä hyödynsi aikuiskoulutustukea. Suurin osa heistä, 64 prosenttia, kouluttautui tuen turvin toiselta alalta sote-alalle ja 36 prosenttia oli sote-alan jatkokouluttautujia.

Hallitusohjelmassa on tavoitteena sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden parantaminen, alojen veto- ja pitovoiman lisääminen, urapolkumallien tukeminen ja ammatillisen kehittymisen mahdollistaminen.

– Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen olisi ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa, Paavola muistuttaa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusaloilla työskentelee enemmän naisia kuin miehiä. Tällainen sukupuoleen perustuva epätasa-arvo on Paavolan mukaan ristiriidassa hallitusohjelmaan kirjattujen työelämään liittyvien tasa-arvotavoitteiden kanssa.

PAAVOLA huomauttaa, että vuosittainen aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta syntyvä säästö olisi arvion mukaan noin neljä prosenttia hallituksen sopeuttamistavoitteesta.

– Säästö ei ole niiden negatiivisten vaikutusten arvoinen, jotka aikuiskoulutusetuuksien lakkauttaminen aiheuttaisi yksilölle ja yhteiskunnalle. Aikuiskoulutustukea ei pidä lakkauttaa, vaan tukijärjestelmää on kehitettävä kolmikantaisesti.

Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustuen lakkauttamisella ei arvioida olevan merkittäviä negatiivisia vaikutuksia työssä jaksamiseen ja työurien pituuteen.

Työllisyysrahaston toteuttaman kyselyn mukaan tärkeimmiksi aikuiskoulutustuen saajien motivaatiotekijöiksi nousivat kuitenkin muun muassa kuormitus nykyisessä työssä ja korkeamman tutkinnon tarve työuralla etenemiseen.

HALLITUS on lopettamassa myös vuorotteluvapaan, joka on tähdännyt työn joustavuuden lisäämiseen, työn ja perheen yhdistämisen helpottamiseen ja työssä jaksamisen parantamiseen.

Vuorotteluvapaan lakkauttaminen vaikuttaisi Superin mukaan enemmän naisiin kuin miehiin. Vuorotteluvapaata on käytetty eniten sosiaali-, terveys- ja kasvatusaloilla, joissa valtaosa työntekijöistä on naisia. Sote- ja kasvatusaloilla koetaan muun kuormituksen lisäksi eettistä kuormitusta, joka vaikuttaa työssä jaksamiseen.

Superiin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE