Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Hornetit saamassa ulkomaisia ilma-aluksia seurakseen ylilentoon Jyväskylässä tänään

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Hornet-hävittäjä ilmassa Karjalan lennoston järjestämässä Baana 2016 -lentotoimintaharjoituksessa Heinolan Lusin varalaskupaikalla 28. syyskuuta 2016.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänään Jyväskylässä. Paraatin ylilennossa nähdään Karjalan lennoston Hornetien lisäksi ulkomaisia ilma-aluksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ylilentoon osallistuu kansainvälisen Arctic Challenge Exercise -harjoituksen aikana suomalaisiin tukikohtiin tukeutuvia ulkomaisia ilma-aluksia.

Ylilennon on määrä tapahtua paraatin ohimarssin yhteydessä. Lentotoiminnalla on säävaraus.

ILMASOTAKOULUN tiedotussihteeri Virpi Ruotsalainen kertoi STT:lle puhelimitse puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä, että ylilennon säävaraus on yhä voimassa. Sää on hänen mukaansa yhä liian epävakaa, jotta ylilennon toteutumisen voisi varmistaa sataprosenttisesti.

Hän kertoo, että ylilentoon osallistuu Suomesta neljä Hornet-hävittäjää ja useampi helikopteri. 150 metrin korkeudessa lentävät helikopterit näkyvät melko todennäköisesti maasta katsottuna, mutta 300 metrin korkeudessa lentäviä Horneteja ei välttämättä huomaa, jos sää on pilvinen.

Ruotsalaisen mukaan Arctic Challenge Exercise -harjoituksesta ylilentoon on tarkoitus osallistua hävittäjiä Ruotsista, Yhdysvalloista, Ranskasta ja Saksasta. Ruotsista mukaan on tulossa neljä Saabin JAS 39 Gripen -hävittäjää ja Yhdysvalloista kaksi F-15-hävittäjää. Saksasta lentonäytökseen on osallistumassa kaksi Eurofighter Typhoon -hävittäjää ja Ranskasta kaksi Mirage-hävittäjää ja yksi Rafale-hävittäjä.

HÄVITTÄJIEN jälkeen Jyväskylän taivaalla on määrä lentää myös Ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskoneita. Näitä lentää Ruotsalaisen mukaan kaksi kappaletta, yksi Learjet-merkkinen kone ja yksi Pilatus-lentokone.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Harjun stadionilla Jyväskylässä. Ohimarssi alkaa kello 13.15 Yliopistonkadulla ja etenee etelän suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Harjun portaiden edustalla.

Paraatin teemana on Vahvat yhdessä – ilmassa, maalla ja merellä. Paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

HAWK-harjoitushävittäjiä ei Jyväskylässä nähdä, sillä kalusto on yhä lentokiellossa. Ilmavoimien Hawk tuhoutui onnettomuudessa Keuruulla toukokuussa. Myös Midnight Hawks -taitolentoryhmän esityslento on peruttu.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien yhdessä isännöimä Arctic Challenge Exercise on yksi vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa. Ensi viikon perjantaihin asti jatkuvaan monikansalliseen harjoitukseen osallistuu noin 3  000 sotilasta ja noin 150 ilma-alusta 14 eri maan asevoimista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE