[pro_ad_display_adzone id=68868]

Hovioikeus tuomitsi vaalirahajunailijan puolison – liikemies Kajoon kohdistuvat syytteet kaatuivat

Helsingin hovioikeus katsoo liikemies Juha Kajon puolison syyllistyneen törkeään kirjanpitorikokseen talousrikosjutussa, jossa syytettynä oli myös Kajo itse.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet kokonaisuudessa, jossa Kajon epäiltiin salanneen miljoonien eurojen arvosta omaisuutta pitämällä sitä puolisonsa nimissä. Juha Kajoon kohdistuvat syytteet kaatuivat myös hovioikeudessa.

Kajon puoliso sai hovioikeudessa puoli vuotta ehdollista vankeutta. Oikeuden mukaan hän laiminlöi yhtiönsä liiketapahtumien kirjaamista ja tilinpäätöksen laatimista. Väärät kirjaukset olivat määrältään suuria ja vaikeuttivat merkittävästi kuvan saamista yhtiön taloudellisesta asemasta.

Kajo on tullut julkisuudessa tunnetuksi esimerkiksi keskustaa lähellä olleena liikemiehenä ja vaaliraha-asiantuntijana.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139047]

Miten tämä on voinut tapahtua? – Elokuvasäätiö ja Näyttelijäliitto järkyttyivät

Ylen tänään julkaisema laaja juttu ohjaaja Aku Louhimiehen työmetodeista kertoo vakavasta vallan väärinkäytöstä, sanoo Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen STT:lle.

Saarinen pitää jutussa kuvattua toimintaa valitettavana ja tuomittavana.

– On vain niin masentavaa, jos alalla käyttäydytään näin. Ei sovellu mihinkään normaaliin työntekoon sellainen, että taitelija haluaa saavuttaa päämääränsä hinnalla millä hyvänsä.

Joukko eturivin suomalaisia naisnäyttelijöitä kertoo Ylen artikkelissa Louhimiehen käyttävän alistavia ja nöyryyttäviä ohjausmetodeja. Naisnäyttelijät kertovat toistuvasta, etenkin naisiin kohdistuvasta alistamisesta. Ylen haastattelemien naisten mukaan toistuva kaava oli, että Louhimies pyrki rikkomaan naisnäyttelijän itsetunnon muun muassa vähättelemällä näiden ammattitaitoa.

Saarisen mukaan se, että niin moni näyttelijä ja työryhmän jäsen on tullut julki omalla nimellään osoittaa, että väitteet eivät ole vailla pohjaa.

– Ohjaaja ei ole käyttäytynyt asiallisesti, ja tuotantoyhtiöt eivät nähtävästi ole huolehtineet työntekijöiden turvallisuudesta riittävän hyvin.

Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko kertoo järkyttyneensä uutisesta ja olevansa epätoivoinen.

– Miten tämä on voinut tapahtua? Kuusikko sanoo.

Hän lisää, että yksi mahdollistava tekijä voi olla alan rankka kilpailu.

– Pelon ilmapiiri. Kukaan ei uskalla kertoa, mitä ja missä tapahtuu. Ihmiset pelkäävät menettävänsä nykyisen tai seuraavan työnsä.

Kuusikko sanoo iloitsevansa siitä, että näyttelijät ovat pystyneet ottamaan väärinkäytöksiä puheeksi.

– Tosi hyvä, että kertovat asiasta. He ovat todella rohkeita. Arvostan sitä todella paljon.

Kuusikko ja Saarinen sanovat, että Ylen kertomat asiat tulivat heille uutena tietona.

Louhimies kokee epäonnistuneensa työilmapiirin luomisessa

Haastatellut naisnäyttelijät kieltäytyvät Ylen mukaan työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa. Juttua varten Yle on haastatellut Pamela Tolaa, Jessica Grabowskya, Matleena Kuusniemeä, Pihla Viitalaa, Lotta Lehtikaria, Saija Lentosta, Rebecca Viitalaa ja Manuela Boscoa.

Louhimies on lähettänyt medialle vastineen Ylen julkaisemaan juttuun. Siinä hän sanoo, ettei voi eikä halua kiistää toisten tunteita ja muistoja. Osan tilanteista hän sanoo tunnistavansa, osasta hänellä on hyvin toisenlainen näkemys.

– Jutussa sekoittuvat myös yksityiset ja työhön liittyvät tilanteet, Louhimies kirjoittaa.

Yleisradion jutun luettuaan Louhimies sanoo kokeneensa, että on ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa. Hän sanoo tunteneensa surua siitä, että näyttelijät ovat kokeneet yhteistyön hänen kanssaan niin ahdistavana.

– Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut, Louhimies kirjoittaa.

Näyttelijäliitto vaatii toimia – Elokuvasäätiö aikoo käsitellä asiaa

Kuusikko vaatii, että Elokuvasäätiö ja kulttuuriministeriö ryhtyvät toimiin näyttelijöihin kohdistuvien väärinkäytösten kitkemiseksi.

– Toivon, että tämä ei jää tähän. Elokuva-alalla on rakenteellisesti sellainen sopimus- ja toimintakulttuuri, että kaikki on mahdollista. Koko toimintakulttuuriin pitää puuttua. Elokuvia kuitenkin tehdään julkisella rahalla, sanoo Kuusikko.

Elokuvasäätiön Saarinen sanoo, että valtionavustuksia myöntävän säätiön on vaikea toimia, sillä se ei ole mukana elokuvanteossa käytännössä. Kysymykseen siitä, myöntääkö säätiö entiseen tapaan rahaa hankkeille, joissa Louhimies on ohjaajana, Saarinen ei osaa suoraan vastata.

– Meillä ei ole oikeudellisesti perustetta estää ketään hakemasta, lopputulos on kokonaisharkinnan tulos.

Saarinen lisää, että säätiö ei virallisesti voi ottaa julkisuudessa kerrottuja asioita huomioon. Hän kuitenkin pitää inhimillisenä, jos tällaiset asiat vaikuttavat.

– Se on sitten toinen asia, miten meidän esittelijämme suhtautuvat tällaisiin hakijoihin näin yleisesti ottaen.

Saarinen pitää selvänä, että säätiö joutuu käsittelemään nyt julki tulleita asioita.

– Tästä asiasta keskustellaan taatusti seuraavassa hallituksen kokouksessa.
STT–JECATERINA MANTSINEN

AVAINSANAT

Ministeri selvityttää palkka-avoimuuden – Työmarkkinakeskusjärjestöt: Perusteettomia palkkaeroja 10–17 prosentilla työpaikoista

Kuva: Thinkstock

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tänään asettavansa selvityshenkilön selvittämään palkka-avoimuutta. Selvityksessä kuvataan nykytila ja tehdään katsaus kansainvälisiin esimerkkeihin.

Työmarkkinakeskusjärjestöt tiedottivat tänään, että ne kaikki ovat osana kolmikantaista samapalkkaisuusohjelmaa toteuttaneet kyselyn tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten toimivuudesta työpaikoilla.

Kyselyn (2017) tulosten perusteella parannettavaa löytyy erityisesti tasa-arvosuunnitelmasta tiedottamisessa työpaikalla. Henkilöstön edustajien tietämys työpaikan tasa-arvosuunnitelmista, palkkakartoituksista ja toimenpiteistä oli usein puutteellista. Parannettavaa on myös suunnitelmassa sovittujen tasa-arvotoimenpiteiden seurannassa.

Työnantajajärjestöjen kyselyyn saatiin yhteensä 1071 ja palkansaajajärjestöjen kyselyyn 1654 vastausta. Työnantajajärjestöjen tulokset mittaavat tasa-arvosuunnitelman piirissä olevien työntekijöiden määrää. Palkansaajajärjestöjen tulokset mittaavat puolestaan suunnitelman piirissä olevien työpaikkojen määrää.

Tasa-arvosuunnitelman piirissä on työnantajakyselyn mukaan runsaat 90 prosenttia palkansaajista. Palkansaajakyselyn mukaan noin kahdessa kolmasosassa työpaikoista tasa-arvosuunnitelma on tehty. Noin viidennes henkilöstön edustajista ei osannut sanoa, onko suunnitelma tehty. Molempien kyselyjen mukaan osalla työpaikoista, joissa suunnitelmaa ei oltu vielä tehty, se on tarkoitus tehdä lähiaikoina.

Palkkakartoitus ja perusteettomien palkkaerojen korjaaminen osaksi tasa-arvotyötä.

Palkkakartoituksen piirissä on työnantajakyselyn mukaan 80 prosenttia palkansaajista. Palkansaajakyselyn mukaan vajaalla 40 prosentilla työpaikoista palkkakartoitus on tehty. Palkansaajavastaajista lähemmäs 30 prosenttia ei osannut sanoa, oliko kartoitus tehty tai tekeillä. Molempien kyselyjen mukaan osalla työpaikoista, joissa kartoitusta ei oltu vielä tehty, se on tarkoitus tehdä lähiaikoina.

Perusteettomia palkkaeroja naisten ja miesten välillä todettiin työnantajakyselyn mukaan noin 10 prosentilla työpaikoista niissä tilanteissa, joissa palkkakartoitus oli laadittu. Vastaavissa tilanteissa palkansaajakyselyn mukaan perusteettomia palkkaeroja todettiin noin 17 prosentilla työpaikoista. Lähemmäs 30 prosenttia palkansaajavastaajista ei osannut sanoa, oliko perusteettomia palkkaeroja esiintynyt.

Työnantajakyselyn mukaan perusteettomiin palkkaeroihin oli puututtu kaikissa tapauksissa. Palkansaajakyselyn mukaan perusteettomiin palkkaeroihin oli puututtu 30 prosentissa työpaikoista. Kolmasosa palkansaajavastaajista ei osannut sanoa, oliko perusteettomiin palkkaeroihin puututtu.

Tasa-arvosuunnittelun ei koettu parantaneen tasa-arvoa lainkaan noin viidenneksellä työpaikoista palkansaajakyselyn mukaan. Työnantajakyselyssä vastaava luku oli vajaa kahdeksan (8) prosenttia.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen mukaan tasa-arvoon mahdollisesti liittyvistä ongelmista on tärkeää käydä avointa ja rehellistä keskustelua työpaikoilla.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Oikeus ilmaiseen puutiaisaivokuumerokotukseen laajenee

Ilmainen puutiaisaivokuumerokote on pian useamman saatavilla.

Kuun lopusta rokotteen voi saada maksutta henkilö, joka asuu tai oleskelee pitkään alueella, jossa puutiaisaivotulehduksen riski on korkea, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa.

Tällaisia alueita ovat muun muassa Lappeenrannan Sammonlahti, Kemin eteläiset osat, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari.

Tähän mennessä ilmaisen rokotuksen on voinut saada Ahvenanmaalla, Paraisilla tai Simossa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Ulkoministeriön edustaja Helsingin Pohjois-Korea-keskusteluista: ”Kokonaan oma prosessinsa”

Ulkoministeriön rakennus Helsingissä.

Suomen ulkoministeriön mukaan Helsingissä käytävissä Pohjois-Korea-keskusteluissa ei millään tavalla pohjusteta mahdollista huippukokousta Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä.

Ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta sanoo, ettei keskusteluilla ole myöskään mitään yhtymäkohtaa Ruotsissa käytyihin keskusteluihin.

Hänen mukaansa kyseessä on ”kokonaan oma akateemisen tason prosessinsa”, joka on ollut käynnissä jo muutaman vuoden.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Apulaisoikeusasiamies huolissaan julkisten tilojen syöpää aiheuttavasta kaasusta – ”Puutteellinen noudattaminen näyttää jatkuneen pitkään”

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa, että työpaikkojen ja julkisten tilojen radonmittaukset näyttävät jääneen tekemättä suuressa osassa mittausvelvoitteen alaisista työpaikoista ja julkisista tiloista.

Julkisia tiloja ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, sairaalat, hoitolaitokset, asemarakennukset, kirjastot, seurakuntatilat sekä liikunta-, kerho- ja muut harrastetilat.

Tilanne on Sakslinin mukaan säteilylainsäädännön noudattamisen ja sen tarkoituksen toteutumisen kannalta varsin epätyydyttävä. Radonmittausvelvoitteen puutteellinen noudattaminen näyttää jatkuneen pitkään.

Radon on luonnossa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu, jota vapautuu ilmaan maa- ja kallioperästä. Pitkäaikainen oleskelu sisäilmassa, jonka radonpitoisuus on korkea, lisää keuhkosyövän riskiä.

AOA Sakslin toteaa, että Säteilyturvakeskuksen (STUK) olisi valvovana viranomaisena syytä ryhtyä toimenpiteisiin valvontatoiminnan tehostamiseksi.

Valvonnan pitäisi nykyiseen verrattuna olla vaikuttavampaa ja tuloksellisempaa, kun otetaan huomioon mahdollisista sisäilman korkeista radonpitoisuuksista pitkäaikaisena altistuksena aiheutuva terveysriski.

Myös tiedottamista olisi perusteltua kehittää siten, että työnantajat mahdollisimman kattavasti tietäisivät mittausvelvoitteestaan.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan STUK:in tulisi myös vaikuttaa siihen, että valvonnassa voitaisiin mahdollisimman tehokkaasti tehdä yhteistyötä työsuojeluviranomaisten ja terveydensuojeluviranomaisten kanssa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]