Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

HS paljasti murskaraportin – Petteri Orpo, joko voisi myöntää, että sote-diili oli virhe?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Valtioneuvoston kanslia on julkistanut raportin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta. Se on karua kerrottavaa hallituksen työstä. 

Johannes Ijäs

Demokraatti

Raportin mukaan lainvalmistelua vaikeutti poliittisen ohjauksen ulottaminen lainsäädännön yksityiskohtiin sekä keinovalikoimaan, STT on kertonut.

Raportti vaatii myös, että poliittisen ohjauksen ja virkavalmistelun rajanvedon tulee olla selkeä.
Uudistuksen aikataulu osoittautui raportin mukaan täysin epärealistiseksi.

Raportti julkistettiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli aamulla uutisoinut raporttiluonnoksen johtopäätöksistä. Selvitykseen on haastateltu muun muassa lainvalmistelusta vastanneita avainhenkilöitä.

HS kertoi jo aiemmin, että merkittävä syy soten aikatauluongelmiin oli raportin mukaan keskustan ja kokoomuksen vuonna 2015 tekemä sopimus, jossa keskusta sai maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden.

Tuolloin hallituksen johtotrio oli Juha Sipilä (kesk.), Alexander Stubb (kok.) ja Timo Soini (ps.). Niin kutsuttu lehmänkauppa valinnanvapauden ja maakuntamallin yhdistämisestä syntyi nimenomaan keskustan ja kokoomuksen aktiivisuudesta.

“Näinhän se meni aikajanallisesti.”

Demokraatti kysyi kokoomuksen nykyiseltä puheenjohtajalta Petteri Orpolta, oliko vuoden 2015 diili virhe.

Orpo sanoo, että lähtisi liikkeelle kauempaa, minkä jälkeen hän vie keskustelun nopeasti kokoomuksen kolme viikkoa sitten julkaisemaan uuteen sote-malliin tai suuntaviivoihin.

– Mehän lähdemme nyt liikkeelle siitä, ettei rakenneta mitään uutta hallintoa vaan mennään nykyisen hallinnon ja lainsäädännön pohjalta kuntaperusteisesti eteenpäin, hän sanoo.

Vasta sitten hän palaa vuoteen 2015 ja syyttävä sormi osoittaa pikemminkin keskustalaiseen maakuntamalliin kuin valinnanvapauslainsäädäntöön.

– Tämä vaikeusastehan lähti heti jo hallitusohjelmasta, kun se lähti liikkeelle siitä, että sote ratkaistaan maakuntapohjalta. Jo silloin lähdettiin rakentamaan ensisijaisesti hallintoa ja sen päälle sotea. Kun siihen tuli lisäksi vielä sisällöllisesti valinnanvapauselementti niin kokonaisuudesta tuli valtava, liian suuri kokonaisuus. Näinhän se meni aikajanallisesti, Orpo toteaa.

Mutta oliko lehmänkauppa virhe?

– Minusta se, että lähdettiin tekemään suurta hallintouudistusta, liian suurta uudistusta, oli huono asia. Minä edelleen puolustan sitä, että sillä ihmisen oikeudella vaikuttaa itse omiin palveluihin on paikkansa tässä maassa. Minusta on ollut hieno huomata, että muun muassa sosialidemokraatit puhuvat tänä päivänä valinnanvapauden lisäämisestä. Palvelusetelit tuntuvat käyvän kaikille. Valinnanvapaus on tämän prosessin myötä, joka ei muuten mennyt maaliin, ottanut ison harppauksen eteenpäin.

Kritiikkiin liiallisesta poliittisesta ohjauksesta Orpo sanoo, että täytyy muistaa se, että vaalit, sen jälkeen syntyvä hallitus ja hallitusohjelma kuuluvat demokratiaan ja hallitus päättää, mikä on valmistelun suunta. 

– Ehkä jos jotain miettii niin se, että sen jälkeen kun on määritelty suunta ja tavoite, siinä vaiheessa ehkä virkavalmistelulle voisi antaa enemmän tilaa ja painoarvoa. Mutta ne ovat jossittelua nyt jälkikäteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE