Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

HS: Sakon ja Nammo Lapuan tuotteita päätynyt Venäjälle

LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Utin Jääkärirykmentin laskuvarjojääkärikomppanian tarkka-ampuja ja ase (Sako TRG-kivääri) yleisölle avoimessa toimintanäytöksessä ja kalustoesittelyssä Kouvolassa 13. toukokuuta 2016.

Helsingin Sanomien selvityksestä käy ilmi, että suomalaisten aseteollisuusyritysten Sakon ja Nammo Lapuan tuotteita on päätynyt Venäjälle asevientikiellosta huolimatta. Venäläisten sotabloggareiden julkaisujen perusteella näitä aseita ja ammuksia on myös päätynyt venäläisten sotilaiden käyttöön Ukrainassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhteensä Venäjälle on mennyt useita miljoonia suomalaisammuksia. Vuosina 2022-2023 Venäjällä on rekisteröity liki 700 Sakon Riihimäen tehtaalla tehtyjä kivääreitä ja noin 67  000 rasiaa Sakon patruunoita. Samana aikana Venäjällä on rekisteröity noin 174  000 rasiaa Nammo Lapuan patruunoita.

Suomalaisten aseiden ja ammusten päätyminen Venäjälle paljastui helmikuussa venäläisen IStories-verkkolehden ja italialaisen Irpi Median uutisen myötä. HS varmensi nämä tiedot ja hankki uusia tietoja esimerkiksi aseiden reiteistä.

SAKO ja Nammo Lapua kieltävät HS:lle vieneensä tuotteitaan Venäjälle pakotteiden aikana. Yritysten mukaan aseet ja patruunat on viety Venäjälle ilman yritysten lupaa ja niiden tietämättä.

HS:n selvityksen mukaan Sakon kiväärit ja niiden osat ovat päätyneet Venäjälle Italian kautta.

Sakon omistaa Beretta-konserni, joka on alun perin italialainen. Nammo Lapua on osa Nammo-konsernia, joka on Patrian ja Norjan valtion omistama. Suomen valtio omistaa 50,1 prosenttia Patriasta.

Juttua korjattu 29. helmikuuta klo 11.34: Yrityksen nimi on Sako, ei Lapua Sako.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE