Politiikka
29.5.2019 15:32 ・ Päivitetty: 29.5.2019 15:32
HS: Tuleva hallitus ja työmarkkinajärjestöt hakevat yhdessä keinoja 30 000 uuden työpaikan synnyttämiseksi
Helsingin Sanomien mukaan seuraava mahdollinen hallitus kaavailee antavansa työmarkkinajärjestöille suuren vastuun siitä, miten Suomen työllisyysaste saadaan nousemaan 75 prosenttiin.
HS:n useista lähteistä saaman tiedon mukaan hallitusneuvottelijat ovat alustavasti pyytäneet työmarkkinajärjestöjä osallistumaan laajaan työllisyysryhmään. Ryhmän tai ryhmien tehtävä olisi etsiä keinoja, joiden voi uskottavasti olettaa lisäävän työpaikkoja.
Alustavissa puheissa työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyönä pitäisi syntyä 30 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä. HS kertoo, että tiedossa ei vielä ole, millä tavalla tavoite kirjataan tehtävänantoon.
SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat parhaillaan viimeistelemässä mahdollisen seuraavan hallituksen hallitusohjelmaa.
Hallitusohjelmaan liittyvät uudet menot perustuvat HS:n mukaan hyvin suuressa määrin siihen, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Se muun muassa takaa merkittäviltä osin sen, että uusiin menoihin on varaa.
Mukaan otettaisiin myös Suomen Yrittäjät.
HS arvioi, että työllisyysasteen varassa on myös se, saavuttaako julkinen talous tasapainon vuonna 2023.
Lisää aiheesta
Työllisyystyön ensimmäiselle vaiheelle aiotaan antaa tiukka takaraja. Helsingin Sanomat kertoo, että työn pitäisi olla valmis elokuussa ennen kuin valtion seuraavan vuoden meno- ja tuloarvio valmistuu.
Myös liittojen väliset palkkaneuvottelut alkavat varsinaisesti elokuussa. Päätöksien halutaan olevan valmiina niin, etteivät neuvottelut sotke palkkaneuvotteluja.
HS:n tietojen mukaan otettaisiin Elinkeinoelämän keskusliiton EK sekä palkansaajia edustavien SAK:n, Akavan ja STTK:n lisäksi myös Suomen Yrittäjät, joka ei ole ollut aina mukana kolmikantaisissa tai kaksikantaisissa neuvotteluissa.
Mahdollisten neuvottelujen aikana tai alussa aiotaan järjestää seminaari juhannuksen tienoilla, HS kertoo. Siellä etsittäisiin yhteistä suuntaa Suomen työllisyyspolitiikkaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.