Kotimaa
6.6.2022 12:15 ・ Päivitetty: 6.6.2022 12:15
Huostassa olevien lasten määrä on vähentynyt – mikä selittää asian?
Huostassa olevien lasten määrä väheni vuonna 2021, THL kertoo tiedotteessaan. Viime vuonna huostassa olevia lapsia oli kaikkiaan 11 210 eli kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020. Huostassa olleiden lasten määrä väheni edellisen kerran viisi vuotta sitten vuonna 2016.
Väheneminen selittyy sillä, että uusien huostaanottojen määrä on vähentynyt. Määrä väheni viime vuonna kolmatta vuotta peräkkäin. Vuodesta 2018 uusien huostaanottojen määrä on tippunut 16 prosenttia.
– Uusien huostaanottojen väheneminen kertoo toivottavasti siitä, että muilla tukimuodoilla on pystytty auttamaan lapsia ja perheitä aiemmin ja harvempi tilanne on kärjistynyt sellaiseksi, että huostaanottoa tarvitaan, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka tiedotteessa.
Yliruka muistuttaa Demokraatille, että huostaanotto on pitkäaikainen vaihtoehto. Sitä ennen lapsella on voinut esimerkiksi olla jo lyhytaikaista sijoitusta taustalla.
– Jos huostaanotot vähenevät, on potentiaalisesti pystytty (lastensuojelun) avohuollon palveluja kokoamaan perheen ympärille tai lapsen tueksi, jolloin huostaanottoa voidaan välttää.
Toinen tulkinta on työntekijävaje eli sosiaalityöntekijöitä ei ole tarpeeksi arvioimassa huostaanoton tarvetta. Huostaanotot voivat sen vuoksi lykkääntyä tai niitä voidaan myös tästä syystä paikata muilla toimilla.
Lastensuojeluilmoitusten määrä on myös kasvanut runsaasti. Yliruka arvioi, että tähän peilaten jotain tehdään myös oikein, koska yhä useamman ei tarvitse päätyä pitkäaikaiseen huostaanottoon.
– Niin monta vuotta huostaanottomäärät ovat kasvaneet, että eivät ne voi ikuisesti kasvaa.
Avohuollon kustannukset ovat kasvussa, mikä kertoo, että niitä myös käytetään. Siihen suuntaan lakikin ohjaa.
– Ensin katsotaan auttaisiko perhetyö tai perhekuntoutus tai tukihenkilö. Onhan valikoima tosi iso avohuollossa, Yliruka sanoo pitäen tätä sinänsä oikeana suuntana.
Avohuollossa 0-2-vuotiaiden asiakasmäärät ovat tippuneet peräti 7%, mikä kiinnittää Ylirukan huomion. Hänen mukaansa tässä saattaa näkyä se, että terveydenhuollon piiristä kuten neuvolasta, työvoimaa on ollut siirtyneenä koronan hoitoon. Näin ollen kaikkia apua tarvitsevia ei olisi saatu kiinni.
– Kyllä siellä varmaan piilossa olevaa toki myös on.
Uusien huostaanottojen väheneminen koski tasaisesti kaikkia ikäryhmiä. Kaikkiaan vuoden 2021 aikana oli huostaan otettuna 1,0 prosenttia 0-17-vuotiaista eli hieman yli 11 000 lasta.
Myös kiireelliset sijoitukset vähenivät vuodesta 2020. Vuonna 2021 sijoitettiin kiireellisesti 4 503 lasta, mikä on 5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020.
Lastensuojeluilmoitus tehtiin viime vuonna noin 94 000 lapsesta, THL kertoo tiedotteessa. Kaikkiaan ilmoituksia tehtiin 173 000, mikä selittyy sillä, että joistakin lapsista tehtiin useita ilmoituksia. Keskimäärin yhtä lasta kohti tehtiin 1,9 ilmoitusta. Sekä ilmoitusten määrä että ilmoituksen kohteena olevin lasten määrä kasvoivat 7 prosenttia vuodesta 2020.
Vuodesta 2018 lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut 19 prosenttia ja niiden kohteena olevien lasten määrä 15 prosenttia. Lastensuojeluilmoituksia tehtiin eniten 13-17-vuotiaista, noin 41 000. Ilmoituksista 9 prosenttia koski 0-17-vuotiaita.
– Koronapandemian heikentävä vaikutus lasten ja nuorten mielenterveyteen sekä perheiden ongelmien kasaantuminen voivat osaltaan selittää vuoden 2021 lastensuojeluilmoitusten sekä niiden kohteena olevien lasten määrän kasvua, THL:n erikoistutkija Pia Eriksson sanoo tiedotteessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.