Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Hurja helle on ravistellut Etelä- ja Länsi-Eurooppaa – lämpötilat olleet paikoin jopa 15 astetta tavanomaista korkeampia

LEHTIKUVA / AFP Gaizka Iroz

Poikkeuksellisen varhainen helleaalto on koetellut Etelä- ja Länsi-Eurooppaa viikonloppuna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Esimerkiksi Espanjassa mitattiin perjantaina yli 40 asteen lämpötiloja, kertoi maan Ilmatieteen laitos AEMET Twitterissä.

Pohjois-Afrikasta tulevan lämpimän ilmamassan aiheuttama helleaalto on nostanut lämpötiloja jopa 15 astetta tavanomaista korkeammaksi, AEMET sanoi. Espanjassa on kuuminta tavallisesti heinä-elokuussa.

Espanjalaisia on ohjeistettu viikonloppuna juomaan runsaasti vettä, välttämään liikaa fyysistä rehkimistä ja pysymään viileissä tiloissa niin paljon kuin mahdollista.

Suomalaisen sääpalvelu Forecan meteorologi Anna Latvala arvioi, että sunnuntaina kovin paahde siirtyy Espanjan koillisosaan.

-  Maanantaina ja tiistaina lämpötilat laskevat Espanjassa ja Ranskassa selvästi. Suuressa osassa Espanjaa on alle 30 astetta. Italiassa sekä siitä itään on kuitenkin edelleen kuumaa, Latvala kertoi Forecan verkkosivuilla.

Espanjan ja Ranskan toukokuut todennäköisesti mittaushistorian kuumimmat

Myös Ranskassa on tällä viikolla hikoiltu vuodenaikaan nähden tavallista korkeammissa lämpötiloissa. Maan eteläosissa lämpötilat ovat kohonneet 33 asteen tuntumaan viikon aikana.

Niin Ranskassa kuin Espanjassa asiantuntijat ovat arvioineet, että tämän vuoden toukokuu nousee maiden mittaushistorian kuumimmaksi toukokuuksi.

Helleaallot ovat yleistymässä tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myötä. Ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia selvittävän tutkijaryhmän World Weather Attributionin tuoreen raportin mukaan kaikki helleaallot linkittyvät jo nyt selkeästi ilmastonmuutokseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE