Politiikka
16.3.2020 10:09 ・ Päivitetty: 16.3.2020 10:11
HUSin entinen toimitusjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén kommentoi koronatilannetta: Leviämisen hidastamisella on pirullinen puoli
HUSin entinen toimitusjohtaja, SDP:n kansanedustaja Aki Lindén kommentoi koronatilannetta pitkällä Facebook-kirjoituksellaan, jossa hän kertoo luottavansa viranomaisiin enemmän kuin paniikkia lietsoviin maallikoihin tai tällä tapahtumalla politikoiviin.
”Suurin osa niistä, jotka tartunnan saavat, sairastaa tämän taudin lievänä, osa ilmeisesti jopa tietämättään. Pienelle osalle, erityisesti iäkkäille ja monisairaille, tartunta voi johtaa keuhkojen toiminnan romahtamisesta johtuvaan kuolemaan. Tehohoidolla voidaan osa heistä pelastaa. On siis järkevää eri tavoin rajoittaa taudin leviämistä, mutta kokonaan sitä ei voida millään keinolla estää.”
Lindénin mukaan leviämisen hidastamisen ”pirullisena” puolena on se, että eivät nämä virukset mihinkään ”kuihdu”, vaan taudin esiintyminen väestössä pitkittyy, mutta terveydenhuoltojärjestelmä selviää vaikeasti sairastuneiden hoitamisesta paremmin.
”Rajansa toki senkin kestokyvyllä ja kapasiteetilla on. Muistan HUSin toimitusjohtavuosiltani muutaman vuoden takaisen (2016?) suhteellisen vaikean influenssaepidemian kuormittaneen tehohoitoa erittäin rankasti. Tehohoitoa tarvitsevat nimittäin muutkin potilaat.”
Lindén sanoo uskovansa, että rajoituksia tulee lisää, mutta talouden rattaiden täydellinen pysäyttäminen johtaa muun muassa elintarvikepulaan, lääkepulaan ja polttoainepulaan.
”Nämä puolestaan heikentävät väestön terveyttä. Vaikutukset voivat olla jopa odottamattoman suuria. Siksi on löydettävä asiantuntijoiden johdolla oikea tasapaino toimenpiteiden täytäntöönpanossa. Hyvin paljon taudin leviämistä on hidastanut jo se dramaattinen käyttäytymisen muutos, joka alkoi viime torstaina hallituksen julistettua suositeltavat ja velvoittavat toimenpiteet.”
Lindén sanoo, että hänen erityisenä huolenaan on sairaalatoiminnan kestokyvyn ohella kotona asuvien ikäihmisten ruoan saanti ja peruslääkityksestä huolehtiminen.
Lisää aiheesta
”Kuntien kotihoito on yhtä tärkeä resurssi kuin sairaaloiden tehohoito. Siitä pitää huolehtia.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.