Politiikka

”Huumepolitiikasta pelätään keskustella” – Sd-kansanedustaja: Huumeiden käytöstä rankaiseminen estää ihmisiä saamasta tarvitsemaansa apua

HANDOUT LEHTIKUVA
Poliisin handout-kuva takavarikoiduista huumeista.
HANDOUT LEHTIKUVA
Poliisin handout-kuva takavarikoiduista huumeista.
HANDOUT LEHTIKUVA
Poliisin handout-kuva takavarikoiduista huumeista.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) on sitä mieltä, että huumeiden käytöstä rankaiseminen estää ihmisiä saamasta tarvitsemaansa apua ongelmiinsa.

– Jos huumeiden käyttäjät ovat rikollisia, niin sehän estää heitä hakeutumasta hoitoon ja estää auttamisjärjestelmienkin luomista, Mäkisalo-Ropponen toteaa Humaania päihdepolitiikkaa ry:n (HPP) tänään julkaisemalla, asiantuntijahaastatteluista koostuvalla “Uskalla puhua huumeista” –videolla.

Mäkisalo-Ropponen vaatiikin koko käytöstä rankaisemisen -teeman nostamista eduskunnan käsittelyyn. Hänen mukaansa asiasta keskustelua pelätään yhä aihepiiriin luonteen vuoksi. Mäkisalo-Ropponen näkeekin, että aihe on Suomessa yhä tabu ja ongelman laajuutta ei halutakaan täysin myöntää.

– Huumepolitiikasta pelätään keskustella. On helpompi puhua alkoholista ja tupakasta, kun ne ovat tuttuja meille, hän toteaakin.

Huumepolitiikka työntää käyttäjiä ulos yhteiskunnasta.

Myös oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Aarne Kinnunen näkee, että käytön rangaistavuus syrjäyttää käyttäjiä ja lisää käyttöön liittyviä ongelmia.

– Repressiivinen huumepolitiikka työntää käyttäjiä ulos yhteiskunnasta, se on mielestäni aika selvää. Käyttäjät eivät mielellään halua olla viranomaisten kanssa tekemisissä edes silloin kun tarvitsisivat apua, jos ajattelevat sen johtavan kontrollitoimenpiteisiin, Kinnunen toteaa.

Mäkisalo-Ropposen ja Kinnusen lisäksi videolla puhuvat A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, jotka esittävät näkemyksiään tämänhetkisen huumepolitiikan haasteista ja siitä, mistä huumekysymyksistä Suomessa tulisi keskustella enemmän.

Nyt olisi aika uudelleenarvioida.

Humaania päihdepolitiikkaa ry:n julkaiseman videon tarkoitus on rohkaista ihmisiä puhumaan huumeista ja huumepolitiikasta, ja vaatimaan parempia keinoja huumeiden aiheuttamien haittojen vähentämiseen yhteiskunnassamme.

– On selvää, että monet nykyisistä päihdepoliittisista linjauksistamme lisäävät huumeisiin liittyviä haittoja. Asiantuntijoiden kannanotot osoittavat, että esimerkiksi käyttörangaistuksen kriittiselle tarkastelulle on kannatusta keskeisiä päihdejärjestöjä ja eduskuntaa myöten, Humaania päihdepolitiikkaa ry:n hallituksen edustaja Henry Vistbacka toteaa.

– Suomen nykyistä huumausainestrategiaa on toteutettu kaksikymmentä vuotta, mutta politiikan vaikuttavuudesta ei ole missään vaiheessa tehty kokonaisarviota. Nyt olisi aika uudelleenarvioida Suomen huumausainepolitiikan tarkoituksenmukaisuutta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat