Kotimaa
1.2.2020 08:01 ・ Päivitetty: 1.2.2020 08:01
Hyvä veli -verkostoihin kuuluvia suositaan – näin uskovat suomalaiset laajasti
Kansalaiset arvioivat, että liike-elämä ja valtakunnallisen tason poliitikot ovat altteimpia korruptiolle, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Tuomioistuimet, veroviranomaiset ja poliisi ovat puolestaan vastaajien mukaan vähiten alttiita korruptiolle.
Suomalaisista lähes neljä viidestä ilmoittaa uskovansa, että hyvä veli -verkostoihin kuuluvien suosiminen julkisessa päätöksenteossa on erittäin tai ainakin melko yleistä. Selvä enemmistö vastaajista arvioi kuitenkin, että korruptiota esiintyy Suomessa yleensä vain harvoin.
Korruptioon liike-elämässä uskoo 59 prosenttia vastaajista. 55 prosenttia epäilee, että valtakunnan tason poliittisten päättäjien keskuudessa korruptio, eli vallan väärinkäyttö omaksi eduksi, on erittäin tai melko yleistä.
Kaksi kolmesta uskoo, että päätöksenteossa suositaan yleisesti sukulaisia tai lähiystäviä. Enemmistö katsoo myös, että liialliset sidonnaisuudet julkisten päättäjien ja elinkeinoelämän väillä ovat varsin tavanomainen ilmiö Suomessa.
Lähes joka toinen otaksuu, että poliittiset päättäjät omassa kotikunnassa ovat alttiitta korruptiolle. Kaksi viidestä osoittaa syyttävällä sormella mediaa ja ammattiyhdistysliikettä.
Suoranaiset lahjukset harvinaisia.
Kaksi kolmesta uskoo korruption olevan erittäin tai melko yleistä, kun tuetaan puolueita ja ehdokkaita vaaleissa. Enemmistö arvioi korruption olevan ainakin melko tavallista, kun tehdään julkisia hankintoja ja virkanimityksiä tai valmistellaan maan ja alueiden käyttöä.
Tuomioistuimien, veroviranomaisten ja poliisien nuhteettomuuteen uskoo kolme neljästä suomalaisesta. Enemmistö arvioi myös rahoituslaitosten ja virkamiesten toimivan puhtoisesti.
Suoranaisten lahjusten ottamisen tai antamisen uskotaan kuitenkin olevan erittäin tai melko harvinaista.
Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 098. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.