Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Idässä rokotusinto on länttä suurempaa – syitä on useita

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ruotsinkielinen väestö on ottanut koronarokotteita muuta väestöä innokkaammin Suomessa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä selvityksestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ruotsia äidinkielenään puhuvista 82 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta, kun suomea tai saamen kieliä puhuvien keskuudessa vastaava luku on 74 prosenttia. Selvityksen mukaan rokottamattomista enemmistö eli 75 prosenttia puhuu äidinkielenään suomea tai saamea.

Kaiken kaikkiaan rokotuskattavuus on itäisessä Suomessa länttä korkeampi, mutta myös sairaanhoitopiirien sisällä on kuntakohtaista vaihtelua.

-  Pitkä etäisyys sairaanhoitopiirin keskuskaupungista saattaa vaikuttaa siihen, että rokotteita on otettu vähemmän. Keskuskaupungeissa rokotuspisteitä on enemmän, ja niihin on päässyt paremmin julkisella liikenteellä, avaa johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n tiedotteessa.

Osaltaan eroja selittää myös kuntien ja alueiden väestörakenne, sillä vanhemmat ikäryhmät ovat saaneet rokotteita muita aiemmin ja ottaneet niitä innokkaasti. Yli 50-vuotiaiden keskuudessa rokotuskattavuus on jo yli 90 prosenttia.

Sosiaalialalla hoitajilla rokotuskattavuus oli alle 70 prosenttia.

Sukupuolten väliset erot suhteessa koronarokotteisiin näkyvät selkeimmin 16-29-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa miesten rokotuskattavuus on 6-8 prosenttiyksikköä naisia matalampi. Yli 60 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä tämänkaltaista eroa ei enää käytännössä ole.

Terveydenhuollon työntekijöillä rokotuskattavuus oli keskimäärin sama tai parempi kuin kaikilla työikäisillä, mutta sosiaalialan hoitajien keskuudessa toisen rokoteannoksen ottaneiden määrä jäi alle keskiarvon. Sosiaalialalla hoitajina työskentelevillä rokotuskattavuus oli alle 70 prosenttia verrattuna koko 18-64-vuotiaiden ikäryhmän 72,5 prosenttiin.

Haluttomuutta ottaa rokote selittävät THL:n mukaan monet tekijät, eikä rokotuskattavuuden nostamiseen näin ollen ole vain yhtä työkalua.

-  Rokotteiden saatavuuden, niiden jakelun ja käytännön rokotustoiminnan turvaamisen lisäksi on tärkeää, että jatketaan luotettavan ja tutkimukseen perustuvan tiedon jakamista, Kontio listaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE