Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ihalainen: Irtisanomisturvan heikentämiselle on parempi vaihtoehto

Aidon ja tuloksellisen kolmikantavalmistelun sivuuttaminen on kansanedustaja Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan johtanut Sipilän hallituksen kaudella epäluottamuksen ilmapiiriin, hallituksen esitysten perumiseen ja paikkailemiseen.

– Kokemuspohjaisesti voi sanoa, että työelämäuudistuksessa yhteisymmärryksessä valmisteltuihin lakimuutoksiin sitoudutaan työelämän arjessa paremmin. Yhdessä valmistellun lainsäädännön pohjalta paikallinen sopiminen on ollut hyvä ja tuloksellinen. Yhdessä valmistellut esitykset ovat olleet myös työrauhaa vahvistavia, Ihalainen sanoi SDP:n Keski-Suomen piirin syyskauden avajaisissa Laukaan Saviolla.

Hallituksen kaavailema esitys heikentää yksipuolisesti irtisanomisturvaa alle 20 hengen yrityksissä on johtamassa ay-liikkeen järjestöissä vastatoimiin. Syyskuun loppuun kestävän ylityökiellon aloittavat maanantaina Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja AKT.

– Ainoa järjestö, jota hallitus on tässä asiassa kuunnellut, on Suomen Yrittäjät. Esitys lisäisi toteutuessaan eriarvoisuutta ja turvattomuutta, eikä sillä tutkitusti ole kaavailtua työllistäviä vaikutuksia.

SDP on Ihalaisen mukaan tarjonnut hallitukselle useaan kertaan työllistävyyden kannalta parempia vaihtoehtoja.

– Vetoankin, että hallitukselta löytyisi malttia ja halua hakea irtisanomisturvan heikentämiselle vaihtoehtoisia ratkaisuja yhteisen ulospääsyn aikaansaamiseksi.

“Kasvupalvelulaki tulisi ottaa uudelleen valmisteluun.”

Ihalaisen mukaan Suomen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin edellyttää asennemuutosta, jossa ikääntyneemmät, osatyökykyiset ja vammaiset ihmiset nähdään voimavarana. Hallituksen kaavailema kasvupalvelulainsäädäntö ei Ihalaisen mukaan tätä tavoitetta tue.

– Esitys nykymuodossaan lopettaisi muun muassa alueelliset, tuloksekkaat pitkäaikaistyöttömyyden taittamisohjelmat. Esitys voi vaarantaa myös koko maan kattavien työpajojen toimivuuden. Ei kuulosta järkevältä. Koko kasvupalvelulakipaketti pitäisi ottaa uudelleen harkintaan ja kuunnella myös paikallisia toimijoita, kuten kuntia.

Ihalaisen mukaan kasvupalvelulaki tulisi ottaa uudelleen valmisteluun, koska maakunnallinen toimija ei tutkimusten mukaan pysty yhtä tuloksekkaasti toteuttamaan työvoimapalveluita kuin kunnat.

– Monialaiset kuntavetoiset TYP-palvelut, joissa kuntien, Kelan ja työvoimapalvelut ovat saman katon alla, ovat nykymuodossaan lakkautuslistalla. Esitys pitää sisällään myös sen, että työvoimapalvelut yksityistettäisiin markkinatoimijoille ja julkisten työvoimapalvelujen rooli heikkenisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE