29.4.2016 11:26 ・ Päivitetty: 29.4.2016 11:25
”Ihmisistä pitäisi kasvattaa itsevarmempia” – Miika Lumitsalo on ylpeästi demari
Kouvolalaista Miika Lumitsaloa harmittaa, että iso osa kansasta nähdään harmaana massana – heikompana aineksena, kuten hän muistelee erään kokoomusnuoren kuvailleen.
Lumitsalon mielestä yhteiskunnan kovat asenteet ja odotukset tiettyyn muottiin sopimisesta nuijivat etenkin nuorten itsetuntoa. Hän toivoo, että jo koulussa nähtäisiin jokaisen yksilölliset vahvuudet ja kannustettaisiin uskomaan itseensä. Sitä tämä ankea aika hänen mielestään kaipaa.
– Meitä ei opeteta itsevarmoiksi, vaan miettimään, mitä muut meistä ajattelevat. Ihmisistä pitäisi kasvattaa rohkeampia ja itsevarmempia. Silloin he uskaltavat tehdä, mitä haluavat ja saavat asioita aikaan, hän kuvailee.
Lumitsalo myöntää yrittäneensä itsekin aiemmin miellyttää kaikkia. Häntä esimerkiksi jännitti työkavereidensa suhtautuminen SDP:n jäsenyyteen, joten hän ei kertonut edes ammattiosastotovereilleen puolueeseen liittymisestään kuin vasta pari vuotta jäsenenä jo oltuaan. Matkan varrella itsetunto on kuitenkin kasvanut.
– Opin, että kun alkaa tehdä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä, on onnellisempi. Silloin ei tarvitse välittää, mitä kukaan sanoo. Olen ylpeästi demari. Kun osoitan, ettei muiden mielipide hetkauta, muuttuu haukkuminenkin usein arvostukseksi, Lumitsalo sanoo.
Mieluummin sitä ottaa härkää sarvista ja tekee asioille jotain kuin vain nuijii nyrkkiä pöytään taukohuoneessa.
Pettymys herätti halun vaikuttaa
Lisää aiheesta
Kun Lumitsalo aloitti työelämänsä, hänelle valkeni pian, ettei meininki ollutkaan työntekijää kohtaan niin reilua kuin hänen opettajansa olivat antaneet ymmärtää. Työnantaja saattoikin sanella, kyykyttää, pyörtää lupauksiaan ja mennä sieltä, missä aita on matalin – työntekijän kärsiessä seuraukset.
Pettymys herätti halun vaikuttaa. Hän lähti vuonna 2011 varatyösuojeluvaltuutetuksi ja aloitti Raideammattilaisten osasto 72:n toiminnassa. Nykyisin hän on osaston puheenjohtaja, Kouvolan ratapihan pääluottamusmies ja aktiivinen demari.
– Mieluummin sitä ottaa härkää sarvista ja tekee asioille jotain kuin vain nuijii nyrkkiä pöytään taukohuoneessa ja kiroaa siellä, miten kaikki on paskaa, hän sanoo.
Hänen arvojaan hyvin edustavan SDP:n jäsenyyden hän otti havaitessaan, millainen merkitys poliittisilla päätöksillä on myös työelämään.
– Koin, että puolueeseen liittyminen on osa edunvalvontaa, Lumitsalo selvittää.
Haastattelu on osa Demokraatin Miten minusta tuli demari -juttusarjaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.