Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Ihmiskokeet työttömillä alkavat käydä kohtuuttomiksi

Kun työvoimasta on pulaa, porvaripuolueet osaavat arvostaa työvoimaa. Kun talous sakkaa ja työttömyys nousee, syyttävä sormi kohdistuu työttömiin. Työttömyys on rakenteellinen ongelma. Ei yksilön syy.

Hallituksen työllisyystoimet ovat ristiriitaisia. Toisille tarjotaan porkkanaa, toisille keppiä.

Hallitus kokeilee ”perustuloa”, joka oikeastaan on työmarkkinatukikokeilu. Osa työttömistä vapautetaan kaikista työttömän velvoitteista. He saavat hakea työtä tai olla hakematta. Jos tämä onnekkaiden joukko onnistuu löytämään töitä, he saavat pitää työttömyysturvan ja palkkatulot.

Toisille työttömille taas tarjotaan uudistusta, joka leikkaa työttömyysturvaa, jos ei onnistu yrityksistään huolimatta löytämään töitä. Minusta on outoa, että ”aktiivimallissa” edellytetään työn tekemistä, jotta voi saada täyden työttömyysturvan. Niiden työttömien kohdalla, jotka eivät löydä työtä, työttömyysturvaa alennetaan.
Ymmärrän, että työstä kieltäytymisestä seuraa työttömyysturvan menetys, mutta en sitä, että työttömyysturva menee, jos ei löydä työtä.

Takaportti on, että aktiivitoimilla voi välttyä työttömyysturvan leikkauksilta, mutta työtön ei itse päätä, pääseekö hän aktiivitoimien piiriin. Työministeri ei luvannut lakia, joka velvoittaisi tarjoamaan aktiivitoimia. Työttömän siis pitää olla aktiivinen, mutta valtiovallan ei.

Suomalaiset ovat pitkäpinnaista väkeä, mutta jossain vaiheessa pinna katkeaa.

Ihmiskokeet työttömillä alkavat käydä kohtuuttomiksi. Nykyhallituksen aikana on ties kuinka mones työttömyysturvan leikkaus käynnissä.

Lisäksi suunnitellaan työpaikkojen määrällistä pakkohakua kaikille. Kolmessa kuukaudessa on haettava tusinaa työpaikkoja. Jos on osaava ja vahvalla työllisyysalueella, kannattaa hakea useampia paikkoja.

Jos asuu alueella, jossa töitä on niukasti tai on osatyökykyinen, voi tusinan työn aito hakeminen olla mahdottomuus. Jos haluaa vältellä työtä, kopiokone synnyttää työpaikkahakemuksia helposti – ja työnantaja hukkuu pakon takia tehtyihin työpaikkahakemuksiin.

Suomalaiset ovat pitkäpinnaista väkeä, mutta jossain vaiheessa pinna katkeaa.

Tuttavani kirjoitti, että “minua ette perkele putsaa työttömien tilastoista näillä uudistuksilla. Pysyn siellä työttömänä työnhakijana kunnes työpaikka löytyy tai eläkepäivät koittavat. Periksi en anna.”

Työnhakijan asenne on oikea, mutta onko hallituksen asenne?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE