Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ilkka Kantola: Poliittiset vaikutusyritykset Ylen linjaan ajanhaaskausta – “PS-kritiikki tällä kaudella kipakampaa”

Ylen hallintoneuvostoon kuuluva kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) pitää tärkeänä, ettei hallintoneuvoston aikaa käytettäisi puheenvuoroihin, joilla yritetään vaikuttaa Ylen journalistiseen linjaan.

Kantola kommentoi keskiviikkona Seura-lehdessä julkaistuja Ylen hallintoneuvoston pöytäkirjoja, joista voi lukea neuvoston jäsenten arvostelevan jopa yksittäisten uutisten julkaisupäätöksiä. Helsingin Sanomien mukaan arvostelijat ovat olleet etupäässä neuvoston perussuomalaisia jäseniä.

Kantolan mukaan julkistetut kokouspöytäkirjat eivät varsinaisesti paranna pääministeri Juha Sipilää (kesk.) koetelleen Terrafame-jupakan rapauttamaa kuvaa Yleisradion riippumattomuudesta.

– Tämä jatkaa sitä keskustelua. Kun katson ihmisten kommentteja somessa, siellä vahvistuu käsitys, ettei Yle ole riippumaton vaan poliitikkojen ohjauksessa. Kuva on väärä, en usko, että nämä puheenvuorot vaikuttavat ylen journalistiseen linjaan, Kantola sanoo.

Hän pitää itsestään selvänä, että hallintoneuvosto on elimenä poliittinen, koska sen jäsenet ovat poliitikkoja.

– Kun he käyttävät uutisoinnin linjaa koskevan puheenvuoron ja paikalla on Ylen journalistista johtoa, on hassua väittää, ettei sillä yritettäisi vaikuttaa. Mutta ei sitä painostukseksi voi sanoa.

Kokemus uutisoinnin epätasapuolisuudesta on tullut nyt vahvemmin esille.

Kantola kertoo todistaneensa vastaavaa keskustelua myös edellisen Ylen hallintoneuvoston kaudella, jolloin hän toimi itse neuvoston puheenjohtajana. Nyt linja on kuitenkin perussuomalaisten ansiosta koventunut.

– Minusta perussuomalaisten esittämä kritiikki on ollut tällä kaudella kipakampaa. Heillä oli useampi kuin yksi edustaja hallintoneuvostossa viime vaalikaudellakin, mutta kokemus heidän väittämästään uutisoinnin epätasapuolisuudesta on tullut nyt vahvemmin esille.

Yleisradiota kohtaan esitetyt puolueellisuussyytökset ovat Kantolalle tuttuja pidemmältä ajalta. Hän pitää kokemuksia sinänsä aitoina, vaikka syytösten sisältö riippuukin vahvasti niiden esittäjästä.

– Yle on välillä sanottu olevan kokoomuslainen tai sen on sanottu olevan demareiden ohjauksessa. Nyt poikkeuksellista ovat yksityiskohtaiset yksittäisiin uutisiin puuttuvat puheenvuorot.

Ylen journalistisesta linjasta vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on sanonut julkisesti pitävänsä hallintoneuvoston sisältöjä koskevaa keskustelua jopa suotavana. Kantolan mukaan lausuntoa voi lukea niin, ettei Jääskeläinen koe yksityiskohtaistakaan keskustelua ainakaan uhkana.

– Ymmärrän hiukan myös puheenjohtaja Kimmo Kivelää (ps.), kun hän aikoo sallia puheenvuorot jatkossakin. Puhevapauden tiukka rajoittaminenkaan ei oikein kuulu hallintoneuvoston rooliin. Hallintoneuvoston jäsenillä on kuitenkin vastuu siitä millaiseksi kuva hallintoneuvostosta muodostuu, Kantola sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE