Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ilmari Käihkö: Putinin hallinto saattoi tehdä virhearvion Yhdysvaltain tukipaketin läpimenosta

Jani Laukkanen
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Torstaina Venäjällä vietetään voitonpäivää jo kolmatta kertaa sinä aikana, kun maa käy laajaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Viime vuosien juhlintaa on varjostanut se, että Venäjän saavutukset ovat olleet laihanlaisia ja niistä maksettu hinta on ollut hirveä. Viime kuukausina Venäjä on kuitenkin edennyt hitaasti mutta varmasti Ukrainan itäosissa ukrainalaisjoukkojen ammuspulan vuoksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Kyllä Venäjän joukot etenevät, mutta onhan se eteneminen hidasta ja kallista, niin kuin tässä on nyt kerta toisensa jälkeen nähty, eli eihän se tilanne hirveän hyvä ole nyt Venäjällekään, sanoo STT:lle sotatieteiden dosentti, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

-  Ukraina on hätää kärsimässä tällä hetkellä, mutta totta kai venäläiset tahtoisivat edetä nopeammin, tehdä läpimurron ja saada ukrainalaiset antautumaan, mutta tämä on lähitulevaisuudessa epätodennäköistä.

Nyt kiivainta kamppailua käydään Ukrainan huollolle tärkeästä Tshasiv Jarin kaupungista Donetskin alueella.

KÄIHKÖN mukaan Venäjän saavutukset rintamalla ovat jääneet “aika heikoiksi”, kun huomioidaan, että Ukrainan ammuspula ja Venäjän selvä ylivoima ovat jatkuneet jo ainakin puolen vuoden ajan. Yhdysvaltain aseapu jumitti kuukausia maan kongressissa ja EU:n ammustuotanto on jäänyt jälkeen luvatusta.

-  Suuri kysymys on se, minkä takia Venäjä ei ole käyttänyt hyväksi tätä mahdollisuutta. Tässä väistämättä herää kysymys, että oliko Venäjä olettanut, että (Yhdysvaltain) tukipaketti ei mene läpi ja heillä olisi ollut enemmän aikaa. Nythän hyökkäykset ovat kiihtyneet ennen tuen saapumista rintamalinjoille, Käihkö sanoo.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi yli 60 miljardin aseapupaketin Ukrainalle huhtikuun lopulla. Kaiken avun saapuminen rintamalle kestää vielä viikkoja ja kuukausia. Venäjän äkillinen kiire kertoo Käihkön mukaan siitä, että maassa ehkä tehtiin poliittinen virhearvio Yhdysvaltain apupaketin läpimenosta.

Käihkö kuitenkin korostaa sitä, että edes Yhdysvaltain uusi apupaketti ei tuo taistelukentälle “pariteettia” eli tee Ukrainasta tasavahvaa Venäjän kanssa.

KÄIHKÖN mukaan Venäjän päättäjät uskovat voittavansa sodan pitkällä tähtäimellä.

-  Mutta mitä se voitto sitten tarkoittaa? Tuskin sitä, mitä Venäjä toivoi silloin helmikuussa 2022, eli Kiovan nopeaa alistamista ja hallinnon vaihtoa. On vaikea nähdä, miten Venäjä tähän pääsisi, mutta kyllä tällä hetkellä on hyvin mahdollista, että Putin kätyreineen uskoo, että sota menee kaikesta huolimatta hyvin, Käihkö kertoo.

Britannian tiedusteluarvion mukaan Venäjä menetti huhtikuussa noin 900 sotilasta päivässä kuolleina tai haavoittuneina. Venäjän kokonaistappiot saman arvion mukaan ovat yli 465  000 sotilasta laajan hyökkäyksen ajalta.

-  Onko yhtäkään länsimaata, joka olisi kestänyt näin paljon tappioita? — Kyllä raja tietysti Venäjälläkin jossain vaiheessa tulee vastaan, mutta ei sitä valitettavasti ole näköpiirissä, Käihkö sanoo.

Yhdysvaltalaisten arvioiden mukaan Venäjä on edelleen pystynyt värväämään noin 30  000 uutta sotilasta kuukaudessa, eli toistaiseksi se vaikuttaa Käihkön mukaan pystyneen korvaamaan tappionsa.

Lassi Lapintie / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE