Ulkomaat
9.8.2021 08:17 ・ Päivitetty: 9.8.2021 11:27
”Ilmaston lämpenemisestä johtuvat muutokset ovat ennennäkemättömän laajoja, nopeita ja osin peruuttamattomia” – IPCC: päästöjä on leikattava välittömästi
Maapallon 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella, kertoo tänään julkaistu tuore hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportti. Tämä koskee kaikkia raportin skenaarioita. Ennuste tason ylityksestä on jopa 10 vuotta aikaisempi kuin edellisissä ennustuksissa.
– Todennäköisyys, että 1,5 astetta ylitetään jo 2030-luvun alkupuolella, on jopa alimmassa päästöskenaariossa yli 50 prosenttia. Jos päästöjä leikataan alimman skeenarion mukaan, nousu saadaan vielä rajoitettua 1,6 asteeseen, sanoi raportin kirjoittaja, apulaisprofessori Annalea Lohila Helsingin yliopistosta raportin kansallisessa julkistamistilaisuudessa.
Alimmassa päästöskenaariossa päästöjä leikataan voimakkaimmin.
Pahimmillaan lämpötila voi nousta jopa neljä astetta, jos riittäviä toimia ei tehdä. Lämpötila on nyt noussut 1,1 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.
– Ensimmäistä kertaa IPCC toteaa, että ihminen on aiheuttanut käytännössä kaiken lämpenemisen, Lohila sanoi.
IPCC:n raportin mukaan lämpötilan nousu voidaan pysäyttää vain vähentämällä viipymättä ihmisten toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt nollaan ja leikkaamalla muiden ilmastoa lämmittävien yhdisteiden päästöjä voimakkaasti. Päästöjen vähentämisen lisäksi ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii sitä, että ilmakehästä sidotaan hiilidioksidia.
Raportti on ensimmäinen osa IPCC:n kuudennesta ilmastonmuutoksen arviointiraportista, joka julkaistaan vuosina 2021–2022. Kuudennen arviointiraportin kaksi muuta osaa julkaistaan keväällä 2022. Toinen osaraportti käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja niihin sopeutumista ja kolmas osaraportti ilmastonmuutoksen hillintää. Syksyllä 2022 julkaistava raportti vetää yhteen tulokset kolmesta osaraportista.
Toivoa kehityksen pysäyttämisestä on, jos päästöjä vähennetään jyrkästi
Raportti antaa kuitenkin toivoa kehityksen pysäyttämisestä, mikäli maailman valtiot toimivat välittömästi. Raportin skenaarioiden mukaan on mahdollista, että jos kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät nopeasti ja jyrkästi nollaan vuosisadan puolivälissä, maapallon keskilämpötila palautuu 1,5 asteen rajan alle vuosisadan loppupuolella.
– Tämän raportin täytyy viimeistään olla kuolinsoitto hiilelle ja fossiilisille polttoaineille ennen kuin ne tuhoavat planeettamme, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi maanantaina.
IPCC:n mukaan ihmiskunnan tulee kuitenkin valmistautua kuumuusaaltoihin, sateisiin ja kuivuuteen, jotka ovat mittaushistoriassa ennennäkemättömiä, vaikka lämpötilojen nousu saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen. Jos useat tällaiset luonnonilmiöt tapahtuvat samanaikaisesti, seuraukset voivat olla erityisen vakavia.
Ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuudet, lämpötila ja merenpinta kohoavat ja jäätiköt vetäytyvät nopeammin kuin tuhansiin vuosiin, raportissa kerrotaan. Arktisella alueella ilmaston kerrotaan lämpenevän nopeammin kuin maapallolla keskimäärin – jopa yli kaksinkertaisella vauhdilla.
Osa muutoksista on peruuttamattomia.
– IPCC:n kuudenteen arviointiraporttiin koostettu tutkimustieto osoittaa, että ilmaston lämpenemisestä johtuvat muutokset ovat ennennäkemättömän laajoja, nopeita ja osin peruuttamattomia, Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja ja Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Jussi Kaurola sanoi ympäristöministeriön tiedotteessa.
Esimerkiksi merenpinta jatkaa nousua jopa tuhansia vuosia, vaikka lämpötilan nousu saataisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen. Tästä huolimatta muutoksia tulee tehdä.
– Jokainen asteen kymmenys lämpenemistä on merkittävä: estettynä se pienentää riskejä tai lämpötilan nousuna se voimistaa riskejä yhteiskunnille ja luonnolle, Kaurola sanoo.
Raportin mukaan vuosisadan puolivälissä tulisi olla tilanteessa, jossa ihmisten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat korkeintaan yhtä suuret kuin ihmisten luomat hiilinielut.
Uutista täydennetty kauttaaltaan kello 11.40 ja uudestaan kello 14.27 kommenteilla Suomen tiedotustilaisuudesta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.