Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tiede ja teknologia

4.4.2025 07:30 ・ Päivitetty: 4.4.2025 07:31

Ilmavoimat: Suomi pystyisi operoimaan F-35 -koneita itsenäisesti – moni muu ostajamaa on jo alkanut epäillä asiaa

Lehtikuva / AFP

Voiko Yhdysvallat halutessaan vaikeuttaa F-35 -koneiden käyttöä huollon ja ohjelmistopäivitysten lopettamisen kautta? Koneen ostajista muun muassa Suomen ilmavoimat sanoo, että se pystyisi käyttämään konetta itsenäisesti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltalainen F-35 on hankittu paitsi Britannian, Italian, Tanskan, Norjan, Saksan ja myös Suomen ilmavoimien uudeksi selkärangaksi. Ilmavoimille ensimmäiset koneet tulevat vuoden 2026 lopulla.

Presidentti Donald Trump ei ole epäröinyt käyttää vientikauppoja poliittisena painostuskeinona, ja tämä on alkanut arveluttaa ostajamaissa.

Luottamusta heikensi myös presidentti Trumpin taannoinen kommentti siitä, että Yhdysvallat myy heikennettyjä versioita hävittäjistään ulkomaille, koska ”jonain päivänä he eivät ehkä ole liittolaisiamme”, kertoo Sky News.

F-35 on suoraan riippuvainen yhdysvaltalaisvalmistaja Lockheed Martinin tuesta ja yhdysvaltalaisaseista. Hävittäjän tehokas käyttö ja huolto edellyttävät myös pääsyä Yhdysvaltojen ylläpitämään Alis/Odin-tietojärjestelmään ja säännöllisiä ohjelmisto- sekä varustepäivityksiä.

-  Tällaiset hävittäjät ovat jatkuvan kehityksen alla. Ne kehittyvät ajan mittaan, kun uusia päivityksiä julkaistaan, ja se pitää ne terässä ja relevantteina modernien sotilasoperaatioiden kannalta, kertoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Eoin McNamara.

SUOMEN ilmavoimat vakuuttaa, että Suomella on kyky operoida kalustoa itsenäisesti. Yhdysvaltain käytännön roolia koneiden käytössä kommentoidaan niukkasanaisesti.

STT:lle sähköpostitse Ilmavoimien viestinnästä lähetetyssä vastauksessa kerrotaan, että itsenäisessä käytössä huomioidaan ”kalustoon liittyvät F-35-käyttäjäyhteisön operaatioturvallisuusnäkökohdat”.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi taannoin Verkkouutisten Sanna Ukkola Show’ssa, että Suomella ei ole aikomustakaan vetäytyä hävittäjäkaupasta.

Riippuvuus liittolaismaista on molemminpuolista koneen valmistuksessa. Monet F-35:n osat valmistetaan Euroopassa, ja erityisesti Britannian teollisuuden rooli on merkittävä.

Lockheed Martinin alihankkijana toimiva brittiyhtiö BAE Systems arvioi rakentavansa 13 15 prosenttia jokaisen F-35-hävittäjän moottorin ulkopuolisista komponenteista.

Suomessa Patria on mukana F-35:n tuotantoketjussa vuosina 2026-2040, jolloin yhtiö kertoo valmistavansa 400:n F-35-hävittäjän eturungon ja laskutelineluukkusetin.

ULKOMAILLA on kauhisteltu, löytyykö F-35 -koneista ”tappokytkin”, jolla koneen toiminnan voi sulkea etänä.

Suomen ilmavoimien johto on kiistänyt huhut, eikä Upin McNamarakaan tällaisiin usko. Valmistajamaa pystyisi vaikeuttamaan halutessaan koneiden käyttöä helpommin muilla tavoilla.

-  Tappokytkin on liioiteltu idea, joka lähti tässä elämään omaa elämäänsä, mutta teknisen osaamisen suhteen on silti suurta riippuvuutta Yhdysvaltain hallinnon alaisesta valmistaja Lockheed Martinista, hän sanoo.

McNamaran mielestä tekninen tuki ja ohjelmistopäivitykset ovat Ukrainan sodan kokemusten mukaan elintärkeää koneiden käyttökunnossa pitämiselle.

-  Suuri osa F-35:n tarvitsemista tarvikkeista, huollosta ja asiantuntijuudesta tulee Yhdysvalloista, hän sanoo.

LUOTTAMUS yhdysvaltalaisiin aseisiin on rapissut ainakin Tanskassa, joka on Grönlanti-kiistassa Trumpin kanssa.

Tanskan parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Rasmus Jarlov sanoi X:ssä aiemmin tässä kuussa avoimesti katuvansa sitä, että maa valitsi F-35:n uudeksi hävittäjäkseen.

-  Yhdysvallat voi varmasti estää koneiden toiminnan yksinkertaisesti lopettamalla varaosien toimitukset. — Voin helposti kuvitella tilanteen, jossa Yhdysvallat vaatii Grönlantia Tanskalta ja uhkaa sammuttaa aseemme, sanoi Jarlov syyttäen Yhdysvaltoja Venäjän tukemisesta.

Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen kuitenkin sanoi Tanskan olevan valmis ostamaan lisää F-35-hävittäjiä.

-  On täysin epärealistista ajatella, että voisimme lopettaa yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa ja heidän sotilaskalustonsa ostamisen, hän sanoi lehtihaastattelussa.

Euroopassa Portugali on paraikaa hieromassa kauppoja F-16 -koneidensa korvaamisesta. Maan sotilasjohto suositteli F-35-koneita, mutta poliittiset päättäjät ovat olleet valinnasta epävarmoja Trumpin takia, kertoi muun muassa Politico.

SOTILASILMAILUN asiantuntija Bill Sweetman korosti viestipalvelu X:ssä sitä, että konfliktin kynnyksellä ja sen aikana olisi ratkaisevan tärkeää, että F-35:n ”sähköistä manuaalia” eli MDF:ää (Mission Data File) päivitetään jatkuvalla syötöllä.

Tähän tarvitaan kymmeniä työntekijöitä F-35:n ”asiakaspalvelussa” F-35 Partner Support Complex -yksikössä, joka toimii Eglinin lentotukikohdassa Yhdysvaltain Floridassa.

Lockheed Martin ei tee poliittisia päätöksiä, mutta se ja muut puolustusteollisuuden yhtiöt ovat vaikutusvaltaisia myös republikaanipuolueessa muun muassa kampanjarahoituksen kautta.

-  Kuvittelisin, että Lockheed Martinilla ollaan nyt hyvin, hyvin tyytymättömiä Trumpiin tällä hetkellä, koska viikkojen sisällä hän on kääntänyt monet potentiaaliset asiakkaat Euroopassa F-35:n ostamista vastaan. He tulevat varmasti lobbaamaan ja painostamaan Trumpia ja republikaaneja palauttaakseen järjestyksen, McNamara arvioi.

Teksti: STT / Lassi Lapintie

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU