Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

IMF: ”Suuri rokotuskuilu” pidentää pandemian aiheuttamaa laskusuhdannetta

LEHTIKUVA / AFP Daniel Slim
Kansainvälisen valuuttarahaston pääkonttori Yhdysvalloissa Washingtonissa.

Koronapandemia ja koronarokotteiden maailmanlaajuisen jakamisen epäonnistuminen pahentaa taloudellista kuilua ja synkistää kehittyvien maiden näkymiä. Näin arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tiistaina julkaisemassaan maailmantaloutta koskevassa ennusteessaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Globaalilla tasolla talouskasvun odotetaan tänä ja ensi vuonna laajalti jatkuvan, kun toipuminen vahvistuu, mutta hyvä kokonaistilanne kätkee sen, että joissakin maissa talouskehitys on heikko.

- Näkymä matalan tulotason kehittyvien maiden ryhmässä on synkentynyt huomattavasti koronapandemian huononemisen takia, sanoi IMF:n pääekonomisti Gita Gopinath.

Takaiskuista hän syytti ”suurta rokotuskuilua”, joka vaikuttaa elintason palauttamiseen ja pidentää pandemian aiheuttamaa laskusuhdannetta.

- (Takaiskut) voivat pienentää globaalia bruttokansantuotetta kumulatiivisesti viiden seuraavan vuoden aikana 5,3 biljoonalla dollarilla, hän sanoi.

Samaan aikaan kehittyneet taloudet kohtaavat vaikeampia lähiajan näkymiä, jotka johtuvat osittain toimitushäiriöistä. Tämä uhkaa nostaa hintoja, etenkin Yhdysvalloissa, jossa talouskasvu tänä vuonna on hitaampaa kuin aiemmin ennakoitiin.

Maailmanlaajuisesti tuotannon odotetaan kasvavan tänä vuonna 5,9 prosenttia, vain hieman vähemmän kuin heinäkuussa ennakoitiin. Ensi vuonna kasvun arvioidaan hidastuvan 4,9 prosenttiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE