Nyheter

Ingmar Forne oroar sig för regeringens åtgärder som drabbar de svaga i samhället

Topi Lappalainen
Ingmar Forne under FSD:s kongress i Jakobstad.

Socialdemokraterna har lyckats bra med sin oppositionspolitik. Det viktiga är att vi motarbetar regeringens förslag till sociala nedskärningar och andra försämringar för de svaga i samhället.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Av den bestämda uppfattningen är Ingmar Forne som representerade Kimito svenska socialdemokratiska förening vid Finlands svenska socialdemokraters (FSD) kongress i Jakobstad. Han blev också vald till FSD:s styrelse för åren 2024-2025.

Från den 1 januari i år är Ingmar Forne pensionär. Men innan dess var han byråfunktionär vid Villa Lande i Engelsby i centrum av Kimito.

Villa Lande är ett kulturhus med bland annat ett auditorium med plats för 250 personer. Huset ägs till 75 procent av kommunen Kimitoön.

– Man kunde säga att jag var en slags vaktmästare eller hustomte vid Villa Lande som inte ska förväxlas med Villa Lante som finns i Rom, säger Forne med ett småleende.

Kimito svenska socialdemokratiska förening är en liten partiavdelning med tretton medlemmar. Forne fungerar både som kassör och sekreterare för föreningen.

– I planerna för år 2024 finns en utveckling av mötesdagarna så att vi inbjuder talare som inte är våra medlemmar, berättar Forne.

Dagens storkommun som bär namnet Kimitoön är resultatet av en sammanslagning av de tidigare kommunerna Kimito, Dragsfjärd samt Västanfjärd. Forne påminner om att Kimitoön är en av de få orter där Finlands svenska socialdemokrater har en kommunalorganisation. Den består förutom av Kimito svenska socialdemokratiska förening också av Dalsbruks svenska arbetarförening samt Västanfjärds socialdemokratiska förening.

I Kimitoöns kommunfullmäktige har socialdemokraterna fem mandat av sammanlagt 27. Svenska folkpartiet är fullmäktiges största parti. Forne valdes första gången till kommunfullmäktigeledamot i början av 1980-talet. Men undantag av en period som suppleant har han suttit där sedan dess.

Forne tycker att kommunsammanslagningen fungerat relativt bra. Men han är orolig för att folk inte vill ta kommunala uppdrag.

– När vi inför riksdagsvalet 2023 skulle utnämna valnämnder kunde alla andra partier utom SFP utan problem hitta ledamöter till de lokala valnämnderna. Jag är orolig för hur demokratin i samhället ska fungera om ingen vill ställa upp som kandidat, säger Forne.

Överlag tycker han att samarbetet över partigränserna fungerar också om det kunde vara bättre.

– Ett exempel är när vi socialdemokrater ville bygga ett nytt äldreboende. Vi förlorade först. Men nu kommer det i alla fall att bygga ett äldreboende. Socialdemokraterna vann alltså till slut, säger Forne.

Ett markant drag i den politiska kartan på Kimitoön är de före detta kommunisternas/folkdemokraternas, numera Vänsterförbundets tillbakagång. På 1960-talet var styrkeförhållandena i dåvarande Dragsfjärds kommn sju socialdemokrater,sju folkdemokrater samt sju svenska folkpartister. Men också socialdemokraterna väljarstöd har sjunkit.

Forne ser en klar orsak till detta.

– Det beror på att antalet arbetsplatser inom industrin på Kimitoön gått ner. Ännu på 1970-talet fanns 1 200 arbetsplatser vid Wärtsiläs stålverk i Dalsbruk.

– Men med tiden minskade arbetsplatserna inom stålindustrin i Dalsbruk. Nu är allt borta. Fast socialdemokraternas väljarstöd har inte gått lika starkt neråt som Vänsterförbundets, konstaterar Forne.

Han är mycket bekymrad över regeringen Orpos nedskärningar.

– Det är viktigt att socialdemokraterna motarbetar åtgärder som drabbar de svagaste i samhället.

– Men sådana åtgärder riktade mot fattiga och utsatta grupper slår tillbaka inom företagsvärlden. Min motivering är att om man ger understöd till en person som har det ekonomiskt svårt så lägger nämnda person inte stödpengarna i madrassen utan använder dem till konsumtion. Högerpartierna tror att understödspengarna sipprar ner men i själva verket sipprar de opp.

Från lokalpolitiken drar sig Ingmar Forne till minnes följande episod.

– En gång försökte några svenska folkpartister locka mig att gå över till deras parti. Men mitt svar var ett bestämt nej, aldrig i livet.

Till slut vill han påminna om de stora utmaningar digitaliseringen medför.

– När jag år 1993 började använda nätbank var det helt andra funderingar än idag. Numera har jag dock det intrycket att man inom välfärdsområdena talar om digitalisering utan att specificera vilka åtgärderna ska vara. Speciellt många äldre människor har svårt att använda digitala apparater. Dessutom måste man se till att privata uppgifter inte läcker ut så att den personliga integriteten kan tryggas, framhåller Ingmar Forne.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE