Innala teki maalin, Olkinuora piti maalinsa puhtaana – Suomi välieriin Saksaa vastaan

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Hyökkääjä Jere Innala ja maalivahti Jussi Olkinuora juhlivat Tshekin kaaduttua.

Suomi on edennyt Latvian Riiassa pelattavien jääkiekon miesten MM-kisojen välieriin. Leijonat kaatoi puolivälierässä Tshekin 1–0 Jere Innalan toisen erän osumalla.

DEMOKRAATTI/STT

Jukka Jalosen valmentama Suomi hyydytti Tshekin peliä omilla tutuilla aseillaan ja hallitsi tapahtumien kulkua aivan ottelun alkua lukuun ottamatta. Päätöserässä Tshekki painoi vimmatusti päälle, mutta Suomen tiivis viisikkopuolustus piti Tshekin poissa maalinteosta.

Leijonien maalilla Jussi Olkinuora torjui kisojen ensimmäisen nollapelinsä 28 torjunnalla.

Vahvaan joukkuepelaamiseen ja kiekkokontrolliin luottanut Leijonat sai palkintonsa ottelun puolivälin jälkeen, kun Petri Kontiolan johtama ketju hyödynsi Tshekin heiveröisen puolustuspään pelaamiseen. Kontiola syötti kiekon väkevän ottelun pelanneelle Iiro Pakariselle, joka tinttasi laukauksen kohti Tshekki-vahti Simon Hrubecia. Hrubec torjui irtokiekon suoraan Innalalle, joka kaapi Leijonat johtoon.

Hallitseva maailmanmestari Suomi jatkaa MM-kullan puolustamista lauantaina pelattavassa välierässä, jossa vastaan asettuu turnauksen yllättäjä Saksa. Toisessa välierässä kohtaavat Yhdysvallat ja Kanada, joka pullautti Venäjän ulos MM-kisoista 2–1-jatkoerävoitolla.

Pakarisen röyhkeää ajoa ei palkittu

Ottelun yksi puhuttavimmista tilanteista syntyi avauserän lopussa Leijonien pelatessa ylivoimalla. Anton Lundell lähetti laidalta kiekon Tshekki-maalille, jonne Pakarinen oli luistellut rouhimaan sitä sisään.

Ottelun erotuomareiden mukaan peliväline ei kuitenkaan ylittänyt maaliviivaa ennen kuin Tshekin maali siirtyi pois paikoiltaan. Hylkäystä seurasi pitkä videotarkistus. Riian areenassa tuskin kukaan tiesi, missä kiekko todellisuudessa oli, sillä areenan kameroista pikkumustaa ei erottanut.

Pohjoisamerikkalaistuomarit Andrew Bruggeman ja Olivier Gouin saattoivat myös katsoa Pakarisen häirinneen Tshekin maalivahti Simon Hrubecia. Yhtä kaikki, Leijonien päävalmentaja Jalonen protestoi tuomarien ratkaisua voimakkaasti.

Leijonat paransi nopeasti

Ottelun alku sujui vahvasti Tshekin komennossa, ja varsinkin slaavimaan ykkösketju tuotti Leijonille päänvaivaa keskushyökkääjä Jan Kovarin johdolla. Leijonille ja Suomen kannattajille sydämentykytyksiä aiheutti alkuminuuteilla etenkin Tony Sundin paha harhasyöttö suoraan Libor Sulakille. Olkinuora kuitenkin liimasi Kärppien puolustajan laukauksen varmasti haltuunsa.

Suomi pääsi ottelussa kuskin paikalle viimeistään erän puolivälistä lähtien. Suomen ykkösnyrkki Arttu RuotsalainenAnton LundellNiko Ojamäki sai aikaan useita pyörityksiä Tshekin päässä, kuten myös Kontiolan ja Hannes Björnisen johtamat triot.

Toisessa erässä Suomen paras paikka näki päivänvalonsa heti erän alussa, mutta Atte Ohtamaan hurja tykitys osui Tshekin maalin ylärimaan.

Muun muassa Jalonen on ihmetellyt Riian kisojen tiukkaa tuomarilinjaa, sillä jäähyjä on turnauksessa vihelletty erittäin vähän. Sama tahti jatkui puolivälierässä. Molemmille joukkueille vihellettiin vain yhdet kaksiminuuttiset, Suomen kohdalla Pakariselle 2+10 minuuttia.