Internointileireille vangitut saivat korvauksia, mikseivät lastensuojelulapset? – ”On mallinnettavissa”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Maria Guzenina pettyi siihen, että Suomen valtio tyytyy vain pyytämään anteeksi eikä maksa korvauksia.

Valtio pyytää lapsen oikeuksien päivänä anteeksi niiltä, joita kohdeltiin lastensuojelun sijaishuollossa kaltoin vuosikymmeniä sitten. Eduskunnan kyselytunnilla nousi vahvasti esille, että lapsuutensa menettäneille pitäisi maksaa rahallista korvausta.

– Lapsia pidettiin epäinhimillisissä oloissa, pahoinpideltiin ja käytettiin seksuaalisesti hyväksi. Sivistysvaltiot Ruotsi ja Norja ovat maksaneet kaltoinkohdelluille. Miksi Suomi ei halua maksaa, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk.), joka esittää anteeksipyynnön sunnuntaina Finlandia-talolla valtion nimissä.

Selkeää vastausta ei tullut. Rehula totesi, että Jyväskylän yliopiston haastattelututkimus sijaishuollon lapsista vuosina 1937–1983 on jo ensi sivuilta kovaa luettavaa. Guzenina käynnisti tutkimuksen ollessaan peruspalveluministerinä.

– Jokainen elämä on ainutlaatuinen. Tämä (anteeksipyyntö) on yksi viesti ja helpotus ainakin joillekin.

Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti, että valtiovalta päätti vuonna 2014 maksaa korvauksia lapsille, jotka internoitiin leireille jatkosodan jälkeen. Leireille joutui noin 480 Saksan ja Unkarin kansalaista. Viranomaiset vangitsivat internointileireille noin 80 lasta, joista suurin osa vietti niissä 1,5 vuotta. Korvaukset olivat joko 3 000 tai 1 500 euroa.

– Näin tunnustettiin, että suomalaisten viranomaisten toiminta oli kohtuutonta. Voisiko tästä ottaa mallia?

Rehula ei tyrmännyt ajatusta täysin.

– Tämä on mallinnettavissa ja opiksi otettavaa tästä on varmasti. Mutta tämä on nyt polku, jolla on päätetty edetä.

Autoja katsastetaan useammin kuin lastensuojelulaitoksia.

Guzenina vetosi vielä pääministeri Juha Sipilään (kesk.), jotta hallitus toimisi kuten hallitus Ruotsissa: peruisi päätöksen pyytää vain anteeksi ja maksaisi korvaukset.

– Ei ole päätöstä, mitä voitaisi perua. Olen jutellut ihmisten kanssa, joita asia koskee. Anteeksipyyntö on näiden ihmisten ensisijainen toimi, jota odotetaan. Tartuimme tähän, Sipilä huomautti.

Lastensuojelun nykytila ei saanut kansanedustajien puheenvuoroissa sekään kovin korkeaa arvosanaa. Guzenina otti esille Eerikan surullisen kohtalon ja Oulun järkyttävän insesti-tapauksen. SDP käynnisti viime vaalikaudella laajan selvityksen lastensuojelun puutteista. Guzenina kysyi, mitä korjauksia on tehty.

Rehulan mukaan Eerikan ja Oulun tapaukset on käyty hyvin huolellisesti läpi.

– Helsingin kaupunki on uudistanut käytäntöjään, ettei Eerikalle tapahtunut saa koskaan toistua. Hallitus on omalla kärkihankkeellaan puuttumassa palveluverkon parantamiseen.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) huomautti, että viimeaikaisissa kyselyissä lapset ja nuoret kokevat, etteivät aikuiset ole kiinnostuneita heidän asioistaan, eikä heitä kuunnella. Erityisesti lastensuojelulapset tuntevat jääneensä yksin.

– Lastensuojelulain ytimessä on lapsen kuuleminen ja tulla kuulluksi. Kärkihankkeemme puuttuu siihen, että kyetään hyödyntämään hyviä malleja koko maassa. Lastensuojelussa viranomaisten välinen tiedonkulku ammattilaiselta toiselle on keskeistä, Rehula muotoili.

Anna Kontula (vas.) huomautti, että autoja katsastetaan useammin kuin lastensuojelulaitoksia.

– Miten estämme sen, ettei 50 vuoden päästä tarvitse järjestää vastaavaa tilaisuutta Finlandia-talolla?

Rehula korosti, että ilmoitusvelvollisuudessa epäkohdista pitää olla nollatoleranssi ja se koskee kaikkia poliisista kouluun.

Eeva-Johanna Eloranta (sd.) oli huolestunut siitä, että kotipalvelu perheille kangertelee yhä ja kuitenkin varhainen tuki voi säästää lasten huostaanotoilta. Rehulan mukaan viime kaudella tehdyt säännökset lapsiperheiden kotipalveluun ovat tuottamassa hyviä tuloksia ainakin jossain päin maata. Hän toivoi, että esimerkiksi Imatran ja Vantaan ennaltaehkäisevistä toimista otettaisiin oppia muuallakin.

Antti Rinne: ”Sipilä ei ymmärrä esteellisyydestä yhtään mitään. Toimii kuin norsu posliinikaupassa.”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli kovin sanoin maan hallitusta ja pääministeri Juha Sipilää (kesk.) tänään Oslossa, missä pohjoismaisen poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen yhteistyöjärjestö Samak kokoustaa vielä tänään. Kokous alkoi maanantaina.

Paikalla on demari- ja ammattiyhdistysjohtoa kustakin pohjoismaasta. Rinne puhui aamupäivällä kokouspaikalla. Hän toisti muun muassa kritiikin, jonka mukaan Sipilän hallitus petti vaalilupauksensa tehdessään päätöksen jättimäisistä koulutus-, tuotekehitys- ja tutkimusleikkauksista.

— Ja vastapainoksi he päättivät muuttaa työmarkkinoita sillä tavalla, että halpatyöt tulevat suomalaisen yhteiskunnan keskiöön kilpailukykytekijäksi.

Rinne otti esille myös Sipilän tavoitteen nostaa vuosityöaikaa 100 tunnilla palkkaa lisäämättä ja myöhemmän ajatuksen viiden prosentin palkanlaskusta.

— Hallituksella oli täysin väärä käsitys siitä, mitkä ovat Suomen ongelmat.

Rinne huomautti, että SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyöllä pahimmat suunnitelmat tältä osin torjuttiin ja kansalaisten luottamus SDP:hen on hiljalleen palautunut.

Mihin ne rahat häviävät? Ne rahat häviävät rikkaiden ihmisten verojenkevennyksiin.

SDP:n puheenjohtaja kuitenkin sanoo, että Sipilän hallitus on romuttamassa sitä hyvinvointivaltiota, jota keskustan edeltäjä Maalaisliittokin on ollut rakentamassa. Rinne laskee, että esimerkiksi nelihenkinen perhe menettää palvelumaksuina ja erilaisina etuuksien leikkauksina yhteensä 1621 euroa lasta kohti ja nelihenkinen perhe tuloistaan yli 6000 euroa vaalikauden loppuun mennessä.

— Erittäin epäoikeudenmukaisia leikkauksia, Rinne puhui.

Valtionmetsien yhtiöittämisestä Rinne sanoo, että ”heidän (hallituksen) tavoitteenaan on, että heidän kaverinsa pääsevät tekemään bisnestä suomalaisilla metsillä”.

— Seuraava iso yhtiöittämispaketti liittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Rinne huomioi myös liikenneinfran pakkoyhtiöittämisen.

— Hallitus aikoo yhtiöittää vesiväylät, rautatiet, tiet ja panna ne yhtiöön, johon tulee yksityisiä omistajia mukaan ja joista tulee kansalaisten maksujen kautta voitontekokoneita.

Rinne ihmetteli puheessaan sitä, kuinka hallitus samanaikaisesti perustelee leikkauksiaan ja rakenneuudistuksiaan velan vähentämisellä, mutta silti se ottaa lisää velkaa.

— Mihin ne rahat häviävät? Ne rahat häviävät rikkaiden ihmisten verojenkevennyksiin.

Rinteen mukaan hallituksen ”musta politiikka” ei rajoitu pelkästään kotimaan politiikkaan. Hän syytti hallitusta vastuun pakenemisesta myös kansainvälisissä asioissa, muun muassa kehitysavusta tehtiin suuret leikkaukset.

Pääministeri yrittää johtaa Suomea ikään kuin yritystä.

Rinne mainitsi myös Sipilää koskevan esteellisyyskeskustelun koskien Terrafamea. Hän arvosteli suoraan pääministeriä.

Rinne sanoi kokousväelle, kuinka Sipilä käytti pääministeri-instituutiota lähettääkseen Ylen toimittajille toistakymmentä sähköpostia ja vaati, että epäoikeudenmukainen uutisointi pitää lopettaa. Rinteen mukaan yritysjohtajataustainen Sipilä suuttui Yleisradiolle ja on muutenkin hyvin arka siitä, kuinka hänen omaisuudestaan keskustellaan.

— Pääministeri yrittää johtaa Suomea ikään kuin yritystä. Hän ei ymmärrä jääviyssäännöksistä, siis esteellisyydestä yhtään mitään. Hän toimii niin kuin norsu posliinikaupassa.

Rinne huomautti ankaran arvostelun ohessa, että SDP:n suosio on noussut kuluvan hallituskauden aikana. Luottamus puolueen tulevaisuuteen on hyvä.

— Olemme olleet Suomen suurin puolue noin puoli vuotta ja olemme nostaneet kannatustamme kuusi prosenttiyksikköä pahimmasta tilanteesta. Nyt näyttää hyvältä, kun menemme kohti huhtikuun kuntavaaleja.

Rinteen mukaan hyvä tulos kuntavaaleissa tarkoittaa edelleen kasvavaa vaikutusvaltaa myös eduskunnassa, vaikka SDP onkin oppositiossa. Hän sanoi uskovansa, että SDP nousee pääministeripuolueeksi vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

Esitutkinta alkaa – joensuulaisia valtuutettuja uhkailtiin Suomi24-sivustolla

Joensuussa kaupunginvaltuutettuihin kohdistuneesta nettiuhkailusta tehty tutkintapyyntö johti esitutkintaan, kerrottiin Itä-Suomen poliisista tiistaina. Tapausta tutkitaan epäiltyinä kunnianloukkauksena ja laittomana uhkauksena.

Keskustelupalstalla Suomi24-sivustolla oli joulun alla kirjoitus, joka liittyi Joensuussa pidettyyn Suomi ensin -ryhmittymän mielenosoitukseen. Kirjoituksessa valtuutettuja nimitetään pettureiksi ja Suomi ensin -ryhmää kehotetaan hyökkäämään heidän kimppuunsa. Uhkaus kohdistui kahteen valtuutettuun, joista toinen on SDP:n ja toinen keskustan edustaja.

Poliisi kertoo pyrkivänsä parhaillaan selvittämään nimimerkin takana olevan kirjoittajan henkilöllisyyttä.

Yli kahden viikon pakomatka päättyi: Istanbulin terrori-iskun pääepäilty pidätetty

Kuva: Lehtikuva-AFP
Ampujaksi epäilty on tiettävästi Kiinan uiguureja.

Turkissa Istanbulissa uudenvuodenyönä tapahtuneen terrori-iskun pääepäilty on otettu kiinni, uutisoi BBC.

Epäilty otettiin mediatietojen mukaan kiinni Istanbulissa Esenyurtin alueella. Poliisi teki alueella maanantaina mittavan etsintäoperaation.

Mediatietojen mukaan epäilty löydettiin Esenyurtissa asunnosta, jossa oli myös epäillyn nelivuotias poika. Lapsi on viranomaisten huomassa.

NTV-uutiskanavan mukaan epäilty olisi otettu kiinni puoliltaöin paikallista aikaa. Kanavan mukaan poliisi olisi paikallistanut epäillyn jo kolme päivää sitten. Joidenkin raporttien mukaan epäilty ei olisi koskaan poistunut metropoli-alueelta. Hän ehti olla karkuteillä yli kaksi viikkoa.

Uutistoimisto Anadolun mukaan operaatiossa olisi otettu kiinni kaikkiaan viisi ihmistä, joista kolme on naisia. Uutistoimiston mukaan ennen operaatiota ainakin 35 ihmistä on otettu kiinni iskuun liittyen. Tiedot kiinniotettujen määrästä ovat vaihdelleet.

Turkkilaisen Hurriyet Daily News -sanomalehden mukaan epäilty vietiin lääkärintarkastukseen ennen kuin poliisi alkoi kuulustella häntä.

Lehden lähteen mukaan epäilty saapui Istanbuliin 15. joulukuuta. Turkin Konyaan hänen kerrotaan saapuneen perheensä kanssa vuoden 2016 alussa.

Turkkilaismedioiden mukaan epäilty oli vuokrannut asunnon Konyasta. Asunnossa asui myös kaksi lasta ja nainen, jonka uskotaan olevan epäillyn vaimo.

Tiedot epäillyn syntyperästä ovat vaihdelleet. Ampujaksi epäillyn kerrottiin ensin olevan Kirgisiasta ja sen jälkeen hänen raportoitiin olevan Kiinan uiguureja.

Lähes 40 ihmistä sai surmansa ampumisessa Reina-yökerhossa. Iskussa kuoli turkkilaisten lisäksi muun muassa Ranskan, Israelin ja useiden arabimaiden kansalaisia.

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut järjestäneensä yökerhoiskun. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Isis on ottanut selvästi nimiinsä suuren iskun Turkissa.

Tänään ratkeaa, nouseeko EU-parlamentin johtoon tasa-arvoa vastustava Berlusconin ystävä

Kuva: Marja Luumi
Europarlamentti valitsee uuden puheenjohtajan. Miapetra Kumpula-Natrin mielestä parlamentin suurimman ryhmän EPP:n ehdokas kuulostaa kaikin puolin kauhealta vaihtoehdolta.

Euroopan parlamentti äänestää tänään itselleen uuden puhemiehen Ranskan Strasbourgissa. Vahvimmilla ovat kaksi italialaista: keskustaoikeiston (EPP) Antonio Tajani sekä sosialistien ja demokraattien (S&D) Gianni Pittella.

Euroopan parlamentin johtopaikat ovat avoinna aina kauden puolivälissä eli nyt kun aloituksesta on kulunut 2,5 vuotta.

Parlamenttia vuodesta 2012, johtanut sosialistien ja demokraattien Martin Schulz ei enää pyri paikalle, koska asettuu ehdolle Saksan liittopäivävaaleissa.

Suomalaispuolueista kokoomus kuuluu Euroopan kansanpuolueen ryhmään (lyhenne EPP), sosialidemoraatit S&D-ryhmään ja keskusta sekä RKP liberaaliryhmä Aldeen.

Italialaisen Tajanin valinta tarkoittaisi sitä, että kaikki EU:n keskeiset valtapaikat olisivat oikeistolaisen EPP:n hallussa. Eurooppa-neuvostoa johtaa Donald Tusk ja komissiota Jean-Claude Juncker, molemmat EPP:stä.

EPP:n ehdokas herättää ristiriitaisia tuntoja myös siksi, että hän on tehnyt läheistä yhteistyötä korruptioskandaaleissa ryvettyneen Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin kanssa.

Aiemmin teollisuuskomissaarina toimineen Tajanin taakkana on sekin, että hänen nimensä yhdistetään Volkswagenin päästöhuijaukseen tai siihen, ettei hän komissaarina tiennyt siitä mitään.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri twiittasi eilen, että EPP:n ehdokas kuulostaa ”kaikin puolin kauhealta vaihtoehdolta”.

– Mikäli Tajani valitaan, ollaan tilanteessa, jossa sekä Euroopan parlamenttia, komissiota että neuvostoa johtaa oikeistolaista EPP-puoluetta edustava kuusikymppinen mies. Tämä ei vastaa monimuotoista Eurooppaa, jossa elämme.
Suomi tunnetaan EU:ssa tasa-arvostaan ja vapaudestaan. Toivon, että suomalaismepit äänestävät tasa-arvoa ajavaa ehdokasta, Kumpula-Natri kirjoitti blogissaan aiemmin.

”Hänen puheissaan naisen paikka on kotona.”

Kumpula-Natrin mukaan Tajani on toistuvasti äänestänyt parlamentissa tasa-arvoa vastaan.

– Hän vastusti esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoon tähtäävää strategiaa vuosille 2015-2020 sekä on jatkuvasti vastustanut naisten oikeuksia ehkäisyyn, seksuaaliterveyteen ja päätöksiin omasta kehostaan. Hänen puheissaan naisen paikka on kotona.

– Tajani vastustaa myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja on muun muassa väittänyt, että samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä lapset saavat väistämättä henkisiä vammoja. Väite on pahantahtoinen ja virheellinen, hän totesi.

Ehdolla puhemieheksi ovat myös muun muassa Alden Guy Verhofstad Belgiasta, vihreän vasemmiston Eleonora Forenza Italiasta ja vihreiden Jean Lambert Britanniasta.

Äänestyksestä odotetaan pitkää ja monipolvista. Uuden puhemiehen nimi on selvillä todennäköisesti vasta myöhään illalla.

Huomenna keskiviikkona parlamentti valitsee vielä muun muassa 14 varapuheenjohtajaa.

Oikeutta nollatuntisopimuslaisille – EU-parlamentti tutkii McDonald’sin työolosuhteet

Kuultuaan kolmea suurta ammattiliittoa Euroopan parlamentti on päättänyt tutkia pikaruokaravintola McDonald’sin työolosuhteet.

Britannian, Belgian ja Ranskan ammattiliitot ovat ilmaisseet huolensa muun muassa McDonald’sin tekemistä nollatuntisopimuksista ja siitä, onko työntekijöillä asianmukaiset mahdollisuudet kuulua ammattiliittoihin.

Vetoomusvaliokunta päätti ottaa niiden vetoomuksen käsittelyyn.

Päätös johtaa laajempaan nollatuntisopimusten tutkimiseen, sillä Euroopan komissio lupasi kuulemisessaan ottaa nollatuntisopimukset ja vastaavat tutkinnan alle. Myös Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunta aikoo teettää tutkimuksen prekaarin työn työsopimuksista EU:ssa, myös Suomessa.

EU:ssa on voimassa osa-aikatyötä koskeva laki, jonka mukaan osa-aikaisille työntekijöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin.

Kysymys on muun muassa siitä, millaiset oikeudet nollatuntisopimuslaisille kuuluvat. EU:ssa on voimassa osa-aikatyötä koskeva laki, jonka mukaan osa-aikaisille työntekijöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin.

Nollatuntisopimuksilla työskentelevät ihmiset eivät tällä hetkellä saa välttämättä esimerkiksi äitiyslomaa, palkallista lomaa tai irtisanomissuojaa.

Välttelemällä työnantajan velvollisuuksia nollatuntisopimusten teettäjät siirtävät työnantajalle kuuluvia velvollisuuksia yhteiskunnalle ja saavat epäreilua kilpailuetua sellaisiin yrityksiin nähden, jotka kohtelevat työntekijöitään paremmin.

McDonald’silta vaaditaan nyt selitystä siitä, miten se kohtelee työntekijöitään ja millä perustein. Pikaruokaketju on tutkimuksessa ensimmäisenä, koska juuri sen työntekijät pyysivät EU:lta kannanottoa työoloistaan ja sopimuksistaan.

Keskustelua aiheesta