Ulkomaat
6.11.2024 11:32 ・ Päivitetty: 6.11.2024 11:32
Interpolin maailmanlaajuisessa operaatiossa pelastettiin yli 3200 mahdollista ihmiskaupan uhria
Kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin maailmanlaajuisessa operaatiossa on pelastettu yhteensä yli 3 200 mahdollista ihmiskaupan uhria useissa eri maissa, kertoo Interpol tiedotteessa.
Tiedotteen mukaan kyseessä on Interpolin historian suurin ihmiskaupan vastainen operaatio, joka toteutettiin yhteensä yli sadassa maassa ja alueella. Myös Suomi mainitaan tiedotteessa operaatioon osallistuneiden maiden listalla, mutta mitään tarkempaa tietoa ei kerrota siitä, mikä Suomen tai sen viranomaisten rooli oli.
Operaatiossa pidätettiin kaikkiaan yli 2 500 ihmistä, joista 850:n syytteet liittyvät suoraan ihmiskauppaan tai siirtolaisten salakuljetukseen. Viranomaiset havaitsivat laittomasti maihin tulleita siirtolaisia kaikkiaan lähes 18 000.
- Tavoitellessaan säälimättä voittoja järjestäytyneet rikollisryhmät jatkavat miesten, naisten ja lasten usein toistuvaa hyväksikäyttöä. Tulokset ovat vasta alustavia, mutta ne osoittavat viranomaisia kohtaavan haasteen valtavan mittakaavan, kommentoi tiedotteessa Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock.
Operaatiossa eri maiden viranomaiset tekivät ratsioita, lisääntyneitä rajatarkastuksia ja lentoliikenteen tarkkailua. Operaatiota koordinoitiin toimipisteistä Argentiinassa, Filippiineillä ja Pohjois-Makedoniassa. Vajaan viikon kestänyt Liberterra II -operaatio alkoi syyskuun lopulla ja jatkui lokakuun alkuun.
ESIMERKIKSI Kaakkois-Aasian Filippiineillä viranomaiset ratsasivat varastorakennuksen, jossa yli 250 enimmäkseen kiinalaista ihmistä osallistui nettitreffipetosten järjestäytyneeseen tehtailuun. Interpolin mukaan ihmiskaupan uhriksi joutuneiden pakottaminen vuorostaan rikoksiin osana laajoja petoksia on viimeaikainen ihmiskaupan nouseva trendi.
Toisessa tapauksessa yli 20 togolaista uhria vapautettiin Länsi-Afrikan Malissa, jossa heidät oli pakotettu maksamaan tuhansien eurojen suuruisia ”rekrytointimaksuja” osana verkostomarkkinointihuijausta. Uhrit oli pakotettu myös huijaamaan perheenjäseniään ja ystäviään.
Interpolin mukaan ihmiskauppa kytkeytyy yhä syvemmin muuhun järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Esimerkiksi Brasiliassa viranomaiset havaitsivat osana huumejutun tutkintaa, että sama rikollisryhmä pyöritti myös laajaa siirtolaisten salakuljetustoimintaa. Tutkinta johti muun muassa paikallisen kaupunginvaltuustovaalien ehdokkaan pidätykseen syytettynä 70 ihmisen salakuljetuksesta Yhdysvaltoihin.
Muut esimerkkeinä mainitut rikosjutut olivat muun muassa Serbiasta, Chilestä, Paraguaysta, Argentiinasta ja Algeriasta. Suomea ei mainittu esimerkkien joukossa.
Lassi Lapintie/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.