Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Into laskussa Espanjassa – Mari, 25, päätti kuitenkin äänestää: ”Olisin ollut pahoillani, jos oikeisto olisi voittanut äärioikeiston kanssa”

Lehtikuva
Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Espanjassa äänestysinto näyttää olevan laskussa parhaillaan käynnissä olevissa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Äänestysväsymystä osattiin odottaa, sillä vaalit ovat jo toiset tänä vuonna ja neljännet neljän vuoden sisällä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Espanjan sisäministeriön mukaan paikallista aikaa iltapäiväkahdelta äänioikeutetuista hieman vajaat 38 prosenttia oli käynyt äänestämässä. Osuus on noin 3,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin huhtikuun vaaleissa vastaavassa vaiheessa.

Mielipidemittausten mukaan sosialistit ovat pääministeri Pedro Sanchezin johdolla säilyttämässä asemansa parlamentin suurimpana puolueena. Paikkoja ei kuitenkaan ole luvassa niin paljon, että sosialistit saisivat enemmistön 350-paikkaiseen parlamenttiin. Huhtikuun vaalien jälkeen Sanchez epäonnistui koalitiohallituksen muodostamisessa.

Katalonian kriisi kirittänyt oikeistoa

Suurinta vaalivoittoa on povattu äärioikeistolaiselle Vox-puolueelle, joka nousi keväällä ensi kertaa parlamenttiin. Katalonian kriisin kärjistyminen ja nousu keskeiseksi vaaliteemaksi on suosinut oikeistoa.

– Äänestin oikeistoa, koska tärkeimpiä asioita ovat Espanjan yhtenäisyys ja eläkkeet, kertoi 84-vuotias Rafael Garcia.

Madridissa äänestänyt Garcia ei halunnut kertoa, mitä oikeistopuoluetta äänesti.

Voxin gallupmenestyksestä säikähtäneet vasemmistopuolueet ovat kampanjoineet kiivaasti äärioikeistoa vastaan.

– Ensin ajattelin, etten äänestäisi ollenkaan. Mutta sitten olisin ollut pahoillani, jos oikeisto olisi voittanut äärioikeiston kanssa, sanoi Barcelonassa vasemmistolaista Podemos-puoluetta äänestänyt Mari Carmen Lopez, 25.

Äänestys päättyy yhdeksältä

Vaikka uuden hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa, yksikään puolue ei haluaisi päätyä lähitulevaisuudessa uudelleen vaaliuurnille.

– Vaikka äänestyskäyttäytyminen näyttää muuttuneen huhtikuun vaaleista, muutokset eivät ole riittäviä helpottamaan hallituksen muodostamista. Niinpä poliittinen tilanne säilyy vaikeana tämän viikonlopun jälkeenkin, sanoi ING-laitoksen tutkija Steven Trypsteen.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa. Heti sen jälkeen saadaan lopputulosta ennakoivia ennusteita. Tulosten odotetaan olevan selvillä parin tunnin kuluessa äänestämisen päättymisestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE