Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Muu kulttuuri

29.5.2019 10:41 ・ Päivitetty: 29.5.2019 10:42

Istahda 1970-luvun baarin pöytään ja kuuntele jukeboksista juomalaulu – Työmiehen lauantai -näyttely sukeltaa suomalaiseen alkoholihistoriaan Tampereella

Sortavalassa toimineen Osuusliike Itä-Karjalan mietoa Pukki-olutta lähdössä kuluttajille. Kieltolain vuoksi osuusliike valmisti vain mietoja mallasjuomia sekä limonadeja ja muita virvoitusjuomia.

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella helatorstaina avautuva uusi Työmiehen lauantai -näyttely pureutuu kansan alkoholihistoriaan. Runsaasti historiallisia kuvia ja esineistöä sisältävässä näyttelyssä kerrotaan suomalaisen työväen suhteesta alkoholiin 1800-luvun lopulta nykyaikaan asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Demokraatti

Demokraatti

Työmiehen lauantai -näyttelyn tarina alkaa 1800-luvun lopun juomalakkoliikkeestä, johon työväestö liittyi sankoin joukoin. Kieltolaista tuli yksi työväenliikkeen vaatimuksista, joka kytkeytyi alkuvuosina myös kysymykseen äänioikeudesta. Kieltolaki toi kuitenkin mukanaan salakuljetuksen ja viinan salakaupan.

– Tippakauppiaat eli salakuljetetun viinan vähittäismyyjät olivat usein pienituloisia työväenluokan naisia, jotka koittivat siten raapia elantoaan lamavuosina kokoon, museon tiedotteessa kerrotaan.

 

Ostajaintarkkailua harjoitettiin 1940-luvulta lähtien ja käyttöön otettiin ns. viinakortti. Näyttelyssä selailtavana on viinakortin replika. (Kuva: Työväenmuseo Werstas)

 

Kieltolain kumoamisen jälkeen ensimmäiset alkoholimyymälät avautuivat 5.4.32 klo 10. Tiukka valvonta jatkui ostajaintarkkailun muodossa. Käyttöön otettiin niin sanottu viinakortti ja jokaisen asiakkaan oli rekisteröidyttävä tiettyyn myymälään asiointia varten.

– Kortti voitiin nostaa kuivumaan liian isoista ostoista, mutta myös esimerkiksi nuorten naisten tekemät ostokset tai huonosti pukeutuneen henkilön kalliit juomat herättivät tarkkailijoiden huomion.

Käännekohtana suomalaisessa alkoholipolitiikassa voidaan pitää keskioluen vapauttamista 50 vuotta sitten. Näyttelyssä voikin eläytyä keskioluen vapauttamisen tunnelmiin istahtamalla 1970-luvun alun baarin pöytään. Alkoholi on innoittanut myös suomalaisia musiikintekijöitä luomaan lauluja, joihin voi tutustua jukeboksin äärellä.

Näyttelyssä katsastetaan myös, mitä Suomessa on eri vuosikymmenillä juotu. Eri aikojen suosikkijuomiin näyttelyssä voi tutustua pyöräyttämällä ”onnenpyörää” josta löytyy kullekin aikakaudelle tyypillinen drinkki.

 

Eri vuosikymmenten suosikkijuomiin voi tutustua pyörittämällä ”onnenpyörää”. 1970-luvun kohdalta pyörästä löytyy ”Ampiainen” – sekä pieni tietoisku sen ajan ravintolakultuurista. (Kuva: Työväenmuseo Werstas)

 

Näyttelyn oheisohjelmassa on kesällä pubivisoja ja opastuksia. Tapahtumien yössä 8.8. Rahvaan laulu esittää alkoholiaiheisia kansanlauluja.

Syyskuusta marraskuuhun järjestetään Kielletyt nautinnot –yleisöluentosarja, jossa käsitellään myyttiä suomalaisesta viinapäästä, naisten osuutta kieltolain kumoamisessa, tupakkaa, huumeidenkäyttöä sota-aikana, keskiolutta kulttuurisena ilmiönä sekä suomalaisten sateenkaaribaarien historiaa.

Työmiehen lauantai -näyttely on avoinna 30.5.2019-5.1.2020 Työväenmuseo Werstaalla. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU