Uutiset

Jaakonsaaren mielestä viestit Euroopasta ovat raskaita

Anna-Liisa Blomberg
Pirkanmaan demaripiiri kokousti optimistisena Liisa Jaakonsaaren synkähköstä poliittisesta tilannekatsauksesta huolimatta.
Anna-Liisa Blomberg
Pirkanmaan demaripiiri kokousti optimistisena Liisa Jaakonsaaren synkähköstä poliittisesta tilannekatsauksesta huolimatta.
Anna-Liisa Blomberg
Pirkanmaan demaripiiri kokousti optimistisena Liisa Jaakonsaaren synkähköstä poliittisesta tilannekatsauksesta huolimatta.

Tampereella Pirkanmaan sosialidemokraattien piirikokouksessa puhuneen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan viestit maailmalta ovat raskaita. Raskas on myös yleinen tunnelma.

Brexit ja Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos lisäävät tuskaa. Eikä sitä helpota sekään, että Ranskan tuleva presidentti voi olla Marine Le Pen. Lisäksi joissakin Euroopan maissa vallassa ovat jo nyt nationalismiin kalleellaan olevat puolueet.
­

Jaakonsaren mielestä tunnelma on hieman samankaltainen kuin ensimmäisen maailmansodan jälkeen, jolloin rauhanteossa nöyryytettiin Saksaa. Sen seurauksena Saksan sisällä syyllisiksi nostettiin juutalaiset.

Tunnelman samankaltaisuus näkyy vaikkapa Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksessa. Nöyryytetyksi tunsivat itsensä Yhdysvaltojen työläiset. Puhuttiin työpaikkojen valumisesta Kiinaan.

Nykyistä pessimististä tilannetta heijastavat Suomessa puheet ja uskomukset siitä, että globalisaatio tuo hyvää – uusia työpaikkoja.

– Näinhän ei ole käynyt. Nyt luvataan lisää työtä digitalisaation nimissä, Jaakonsaari sanoi.

Ja rasismi nostaa päätään.

Populistien kolme konstia

Epävarmuus tulevasta ruokkii populismia. Erilaiset, etenkin julkisen vallan, tekemät säästöt puolestaan ravitsevat epävarmuutta. Populismi ja populistit taas käyttävät säästötoimien luomaa epävarmuutta hyväkseen ja luovat vääränlaista varmuutta tai varmuutta väärin keinoin.

Jaakonsaaren mukaan EU:lla ei kuitenkaan ole välineitä, joilla se voisi puuttua yksittäisen maan tekemiin ihmisoikeusloukkauksiin. EU ei kuitenkaan voi hyväksyä esimerkiksi Turkin valtion harjoittamia ihmisoikeusloukkauksia. Turkin halajama viisumivapaus EU -maihin edellyttää muutosta maan tekemisiin.

Haasteita kuitenkin riittää. Turkin tilanteen lisäksi Välimeren alueella ja sen vaikutuspiirissä epävarmuus jatkuu. Esimerkiksi Afrikan väestö kaksinkertaistuu lähitulevaisuudessa. Painetta lisää pelätty ilmastonmuutos. Ravintoa populistisille liikkeille on tarjolla.

Jaakonsaaren mukaan Euroopan populistisilla liikkeeillä on kolme yhteistä piirrettä: ne hyödyntävät työväenliikkeen käyttämää retoriikkaa, vastustavat maahanmuuttoa ja ovat EU-vihamielisiä.

Jaakonsaarelta löytyy kuitenkin myös lohdutuksen sanoja synkän yksinpuhelunsa kuulijoille.

Ensinnäkin Suomessa on tilanne rauhallinen. EU:n kannatuskin on maassa ”aika vakaata”.

Populismi on myös lyötävissä. On luotava uusia työpaikkoja ja tarjottava ihmisille tulevaisuus.

Vielä kerran: on puhuttava totta, etsittävä ratkaisuja ja herätettävä toivoa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat