Kultur

Jacob Söderman om Pirkko Työläjärvis bok: Ett verk med substans

“En inspirerande upptäcktsresa i den socialdemokratiska rörelsen och i vårt samhälles utveckling” skriver Jacob Söderman om Pirkko Työläjärvis bok.

Jacob Söderman

Arbetarbladet

 

Bokrecension: Pirkko Työläjärvi – Moninaista. Menneitä muistellen, tulevasta haaveillen. Into, 2018.

 

Pirkko Työläjärvi dök upp i finsk politik i 60-talets efterdyningar, då hon valdes till riksdagsledamot från Rauma.

Hon var magister från Hanken i Åbo och hade  från 12 års ålder arbetat bl.a. som stafett och byråbiträde till olika uppgifter med bokföring och ekonomi.

När hon valdes var hon byråchef på skattebyrån i Rauma och gift med den något äldre Markku Työläjärvi, som också jobbade i den kommunala sektorn och var socialdemokrat sedan unga år.

De är lyckligt gifta. Nuförtiden bor de mycket i Spanien och spelar en hel del golf. Av allt att döma följer de noga med vad som händer i finsk politik.

 

Vald till vice ordförande i Jyväskylä 1975

På partikongressen i Jyväskylä 1975 var Pirkko Työläjärvis val till vice ordförande en stor triumf för de radikala och aktiva unga delegaterna.

Det var den sista kongressen där de radikala samhällsströmningarna från 60-talet ännu stort påverkade kongressens arbete.

 

Pirkko Työläjärvi gjorde en monumental karriär i politiken.

Hon var medlem i riksdagen 1972-1985 och minister i social- och hälsovårdsministeriet 1975-1979. II finansminister 1979-1981 och handels- och industriminister 1981-1982.

Därefter var hon vice talman i riksdagen 1983-1985.

Hon satt som vice ordförande med i den av Kalevi Sorsa ledda partistyrelsen från år 1975 till år 1987.

 

Den första september 1985 började hon som landshövding i Åbo och Björneborgs län och slutade där den 31 augusti 1996.

Länsreformen skulle ha förutsatt att hon anmäler sig för jobbet på nytt.

Det gjorde hon inte, utan tog ett projektjobb på Sitra 1997-1999.

Hon pensionerade sig och drog sig tillbaka och vistades mycket i Spanien med sin man.

Hon uppträdde nyligen i tv-programmet ” Itse asiasta kuultuna” som fick en bra respons.

 

Långsam läsning krävs, men belönas

Boken, som innehåller mer än 400 sidor, kräver stundvis en långsam och eftertänksam läsare. Den är skriven i olika faser och därför litet ojämn.

Den skulle ha mått bra av en editerande journalist. Pirkko Työläjärvi ville dock återge händelserna i sitt liv och sina tankar med egna ord.

Det får vi lova att respektera.

 

Avsnitten om hennes barndom, ungdom och inträde i arbetslivet är detaljrik med mycket namn och miljöer, dock en medryckande läsning. Tidsbilden tecknas väl.

 

Hon upplevdes i riksdagen som en representant för det traditionella Satakunda.

I verkligheten lekte hon som barn på Vasagatan i Helsingfors. Då hon varit krigsbarn i Sverige, satte hennes mamma, en städerska, henne i svensk folkskola i Vallgård.

Fadern hade avlidit, när Pirkko var mycket ung. Han hade försökt avstyra ett knivslagsmål mellan berusade arbetare.

 

Pirkko Työläjärvi gav som barn prov på en enastående begåvning.

Hon blev så intagen i Laurellska flickskolan (Svenska privata Läroverket för Flickor) I Helsingfors, vars lärare hon höjer till skyarna. De gav henne ett bestående intresse för litteratur och musik och lärde henne en utomordentlig svenska.

Hennes mor skrapade ihop pengar för terminsavgifterna, men det fanns även stipendier för begåvade, fattiga elever.

 

Jag tror också att lärarna ibland hjälpte till så  att hennes skolgång kunde tryggas. Hon blev student år 1957 med ett fint betyg.

 

Skarp och sakkunnig analys av dagens reformer

Boken har ett ymnigt innehåll, både mänskligt sett och med engagerade politiska analyser.

Hon analyserar i detalj flera samhällsreformer med stor skärpa, bland annat den misslyckade social- och hälsovårdsreformen och tendenser i den ekonomiska politiken.

Hennes bistra slutomdöme är att den välfärdsstat som vi under Kalevi Sorsas ledning i tiden skapade, nu har förvandlats till ett välfärdssamhälle där offentlig service gradvis övertas av privata intressen.

De borgerliga regeringarna har alla arbetat i denna riktning. Genom att Centern nu övertagits av politiker med renodlade företagarintressen har takten ökat.

 

Hennes dystra profetia är att vi är på väg att lämna det nordiska välfärdssamhället. Det finska folket får mer och mer smaka på naken kapitalism.

 

Ordvalen är inte exakta, men de beskriver det intryck jag fått av de motiverade och upplysta tankegångar hon presenterar i boken.

 

Men som sagt:

Ta tid på er när ni läser boken!

Det blir en inspirerande upptäcktsresa i den socialdemokratiska rörelsen och i vårt samhälles utveckling, tecknad av en våra mest erfarna och självständiga politiker.

 

Jacob Söderman

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE