Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Jan Vapaavuori jatkaa äkäilyään – kuitti tuli heti: ”Nyt ”kabinettikähmäily” onkin sitä, että kaikki valtuutetut otetaan mukaan”

Wikipedia/Paasikivi

Lapinlahden sairaalan myynti kiinteistösijoitusyhtiö Nrepille ei toteudu. Asia ratkesi eilen tiistaina, kun Helsingin kaupunkiympäristölautakunta tyrmäsi tiistai-iltana myyntiaikeen äänin 8–4.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Myyntiä vastustivat sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat lautakunnassa. Sen sijaan kokoomuksen neljä jäsentä kannattivat alkuperäistä esitystä. Perussuomalaisten jäsen äänesti puolestaan tyhjää.

Lisäksi alueen kehittämiseksi ja rakennusten kunnostamisen edistämiseksi päätettiin hankkia selvityshenkilö.

SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma kertoo Facebookissa, että asian käsittelyn aikana SDP:n valtuustoryhmän enemmistö ei nähnyt edellytyksiä aloittaa jatkotyötä voittajaehdotuksen perusteella.

”Erityisesti arvokkaiden sairaalarakennusten myyntiä kritisoitiin ja uudisrakentamisen määrää pidettiin liian suurena puistoalueen säilyttämiseksi. Esityksen hylkäämisen jälkeen päätöksentekijöiden on kuitenkin otettava vastuu rakennusten remontoinnin järjestämisestä ja toivon, että selvityshenkilö pystyisi löytämään kunnostukseen veronmaksajien kannalta kestävän taloudellisen ratkaisun.”

Erityisen happamasti päätöksen on vastaanottanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka on sättinyt asiasta Twitter-tilillään. Äitienpäivänä Vapaavuori päivitti:

”Otin apulaispormestarit Anni Sinnemäki ja Nasima Razmyar hankkeen herkkyyden takia mukaan valmisteluun alusta alkaen. Hyvin on tähän saakka mennytkin. Kovin on turhauttavaa jos yhteisistä kannoista nyt silti livetään. Ei ole kaupunki ennakoitava eikä uskottava näin.”

Eilen Vapaavuori jatkoi aiheesta sanomalla, että hänen suuri missionsa on modernisoida Helsinkiä.

”Siihen kuuluu mm hyvän valmistelun, asiantuntijuuden, yhteisen tilannekuvan ja prosessien kunnioittaminen. Välillä onnistun paremmin, välillä huonommin.”

Apulaispormestari Nasima Razmyar vastasi Vapaavuorelle.

”Asiasta tuli SDP:n ryhmälle hankalampi sen jälkeen, kun loppusuoralle jäi vain yksi hanke. Kuten HS:ssa kerroin, niin en ole missään vaiheessa voinut ryhmäni tukea tälle luvata. Kymp-lautakunnan jäsenet ovat varmasti joka puolueessa kuulleet omaa valtuustoryhmää asiassa.”

Vielä tänään pormestari jatkaa samalla teemalla.

”Lapinlahti on myös kafkamainen esimerkki siitä kuinka lautakunta hylkää esityksen vaikka enemmistö lautakunnan jäsenistä kannattaa sitä. Ryhmäkuri ja kabinettikähmyily ei ikävä kyllä ole politiikasta poistunut. Missä on tämän päivän tutkiva journalismi?”

Helsinkiläinen valtuutettu, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) kuittasi Vapaavuoren äimistelyt.

”Onhan se tosi kafkamaista, että valta Helsingissä on kansan suoraan valitsemalla valtuustolla! Ei se käy päinsä! Pitäisikö tutkivan journalismin käydä läpi, miten on mahdollista, että valtuusto käyttää ylintä valtaa eikä päätöksiä voi tehdä vain pormestari ja hänen esikuntaansa?”

”Pyrkimyksesi modernisoida päätöksentekoa on ainakin modernisoinut sanojen merkitystä. Aikaisemmin ”kabinettikähmäily” on ollut sitä, että pieni piiri sopii keskenään, mukana myös ei vaaleilla valittuja. Nyt ”kabinettikähmäily” onkin sitä, että kaikki valtuutetut otetaan mukaan.”

Nrepin suunnitelmissa oli rakentaa Länsiväylän kupeeseen hotelli ja palveluasuntoja.

Eveliina Heinäluoma liitti omaan päivitykseensä Facebookissa mukaan hylkäysesityksen kokonaisuudessaan:

Samalla lautakunta päättää, että Lapinlahden alueen säilyttämisen ja korjaamisen edistämistä jatketaan siten, että hanketta varten nimitetään selvityshenkilö, jonka tehtävän on löytää alueelle laajasti hyväksyttävissä oleva ratkaisu seuraavin linjauksin:
– rakennusten suojeluarvot säilytetään ja rakennukset korjataan
– alue säilyy riittävässä määrin luonteeltaan kaupunkilaisille avoimena rakennusten osalta ja koko laajuudeltaan puiston osalta
– kokonaisuuden tulee mahdollistaa, että alueen historiaan nivoutuva mielenterveystyö sekä kaupunkilaisille avoin kansalaisjärjestö- ja kulttuuritoiminta säilyvät osana aluetta
– puiston luontoarvot tulee ottaa huomioon ja turvata
– alueen tulevien toimijoiden ja mahdollisten vuokralaisten tulee sitoutua tasapuoliseen ja avoimeen taloudelliseen malliin, jossa kiinteistöjen korjauskustannukset huomioidaan mahdollisuuksien mukaan
– lautakunta katsoo, että rakennusten korjaamiseen ja alueen kehittämiseen tulee löytää mahdollisuuksien mukaan kaupungin ulkopuolisia toimijoita, joilla mahdollisuus ottaa vastuuta kokonaisuudesta, mutta myös kaupunkikonserni voi jäädä alueelle rakennusten tai osan rakennuksista omistajaksi esimerkiksi oman kiinteistöyhtiön toimesta
– voittaneen ehdotuksen toimijat ja suunnitelma pidetään mukana kokonaisuuden selvittämisessä
– alueen suunnittelun ja mahdollisen lisärakennusoikeuden sijoittamiseksi suunnittelualuetta laajennetaan koskemaan nykyistä puistoaluetta laajemmin Länsiväylän alun aluetta, jotta suunnittelussa puisto on mahdollista säilyttää nykyisessä laajuudessaan (tämä vaatii sitä, että yleiskaavassa olevan tunnelivarauksen suuaukolle voidaan asemakaavaprosessissa osoittaa sijainti)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE