Politiikka
11.8.2017 12:25 ・ Päivitetty: 11.8.2017 12:25
Jari Lindström: ”Kaikki lobbaus ei tässä asiassa ikävä kyllä kestä päivänvaloa”
Työministeri Jari Lindström (uv) pohtii kolumnissaan MTV:llä, miksi yritystukien karsiminen on niin vaikeata, vaikka niin monet tahot olisivat siihen valmiita ainakin puheidensa perusteella.
”Väitän, että useimmat tukien karsimista vaativat tahot ovat sortuneet ainakin jonkinasteiseen yritystukipopulismiin, jossa tahallaan jätetään joitain keskeisiä seikkoja kertomatta.”
Lindströmin mukaan ”yritystukipopulismiin” sortuvat ennen kaikkea oppositiopuolueet.
”Myönnän auliisti, että samalla tavalla toimi myös allekirjoittanut ja perussuomalaiset oppositiossa ollessaan.”
Ministerin mielestä vaikeudet alkavat yleensä siinä vaiheessa kun tulisi listata ne tuet mistä leikataan.
”Tällöin yleensä joko yritetään sivuuttaa koko asia toivoen ettei kukaan huomaa tai sitten todetaan vain, että ”ympäristölle haitallisista tuista”, mutta jätetään kertomatta mitä nämä ovat. Suurin osa niin sanotuista ympäristölle haitallisista tuista ovat verotukia ja tarkemmin ottaen energiaverotukseen liittyviä tukia.”
”Esimerkiksi dieselin verotuen voi poistaa joko korottamalla sen verotuksen samalle tasolle kuin bensiinin tai sitten laskemalla bensiinin verotuksen samalle tasolle kuin dieselin. Jokainen ymmärtää, että vaikutukset muun muassa valtiontalouteen, teollisuuden kilpailukykyyn ja myös ympäristöön ovat aika erilaiset, riippuen kumpaa keinoa käytetään.”
Lindströmin mukaan rehellisyyden nimissä on todettava, että keskeinen syy tukien karsimisen vaikeuteen ovat puolueiden omat etupiirit ja etujärjestöjen lobbaus. Hänen mukaansa kaikki lobbaus ei tässä asiassa ikävä kyllä kestä päivänvaloa.
”Ministeriurani räikeimmässä tapauksessa minulle on hyvin suoraan annettu ymmärtää, että jos hallitus leikkaa alan tukia, ala saisi siitä syyn syyttää hallitusta seuraavasta ohi menneestä investoinnista tai suljetusta tehtaasta, oli todellinen syy sitten mikä tahansa. Ilmeisesti eräällä toisella alalla on taas sovittu, että työehtosopimus on neuvoteltava uudestaan, jos alan tukia leikataan.”
Ministeri epäilee, että todennäköisesti tällaisissa tapauksissa vähintään osa sekä oppositiosta että mediastakin unohtaisi yritystukikritiikin ja yhtyisi hallitusta syyttävään kuoroon. Hän uskoo, että se vähentää tehokkaasti sekä halua että uskallusta koskea tukiin.
Ministeri kuitenkin ehdottaa parlamentaarisen työryhmän perustamista, koska tukien leikkaus kannattaa haitallisten vaikutusten minimoimiseksi tehdä usean vuoden ja siten myös hallituskauden aikana.
”Ryhmän toimikausi voisi kestää kevääseen 2018, jolloin yhdessä sovitut muutokset saataisiin voimaan jo vuoden 2019 alusta.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.