Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Järjestö parahtaa vanhemmuuslain uudistuksesta: “Jos Henrikssonin linjaukset toteutuvat, lässähtää koko järjestöjen toivoma uudistus”

Monimuotoiset perheet -verkosto kummeksuu tiedotteessaan ristiriitaisuutta kahdessa hallituksen perheisiin ja vanhemmuuteen liittyvässä uudistuksissa.

Demokraatti

Demokraatti

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa perhevapaauudistuksessa on tarkoitus jatkossa puhua virallisesti vain synnyttäjästä, raskaana olevasta ja vanhemmasta. Samaa linjausta ei kuitenkaan olla verkoston mukaan tekemässä oikeusministeriön valmistelemaan vanhemmuuslakiin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) linjasi vastauksessaan kansanedustaja Bella Forsgrénin (vihr.) jättämään kirjalliseen kysymykseen, että vanhemmuus kirjataan uuden vanhemmuuslain mukaan väestörekisteriin joko isyytenä tai äitiytenä. Samalla Henriksson linjasi, että jatkossakin lapsella voi olla vain kaksi juridista vanhempaa.

– Jos Henrikssonin linjaukset toteutuvat, lässähtää koko järjestöjen toivoma uudistus. Nykyisten äitiys- ja isyyslakien yhdistäminen uudeksi vanhemmuuslaiksi olisi tarkoittanut parannuksia erityisesti sateenkaariperheiden asemaan, Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring sanoo tiedotteessa.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu myös tavoite sukupuolineutraaleista henkilötunnuksista. On outoa, ettei hallituksen tavoittelema sukupuolineutraalius ulotu myös vanhemmuuslakiin, vaikka sillä olisi myös vastaavia syrjintää ehkäiseviä ja itsemääräämisoikeutta vahvistavia vaikutuksia, hän jatkaa.

Kirjallisen kysymyksen vastauksessa kerrotaan, että sukupuolivähemmistöön kuuluvien henkilöiden vanhemmuutta koskevaa sääntelyä tarkastellaan osana translakiuudistusta. Muiden kuin transsukupuolisten henkilöiden vanhemmuutta koskevia säännöksiä valmistellaan puolestaan osana vanhemmuuslakia.

– Näitä lakeja ei voi säätää eri periaatteilla, sillä transihmisten vanhemmuus kirjataan väestörekisteriin vanhemmuuslain mukaisesti eikä translaki vaikuta siihen periaatteeseen, Moring toteaa.

Hän sanoo, että monimuotoisuus tulisi aina ottaa huomioon läpileikkaavasti kaikissa lainsäädäntöhankkeissa.

– Erityislaeille on oma paikkansa, mutta vanhemmuuslain tavoitteena oli nimenomaan luoda lainsäädäntöä, joka on yhdenvertainen ja sovellettavissa mahdollisimman monen perheen tilanteeseen. Nyt eri toteutusvaihtoehtoja ei edes selvitetä, Moring ihmettelee.

– Tällä hetkellä sukupuolenkorjausprosessin läpikäyneen vanhemman vanhemmuus merkitään väestörekisteriin lähtökohtaisesti aina väärin. Synnyttäjä merkitään lapsen äidiksi ja siittäjä lapsen isäksi riippumatta siitä, mikä on heidän juridinen sukupuolensa lapsen syntymähetkellä. Vanhemmuusmerkintää ei myöskään voi korjata jälkikäteen. Näin ollen joka kerta, kun joku hakee lapsesta tietoja väestörekisteristä, hänelle selviää se, että lapsen vanhempi on korjannut sukupuolensa. Tämä altistaa sekä lapsen että vanhemman syrjinnälle, Moring sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE