Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Jengiväkivallasta kärsivään Haitiin kansainvälisiä joukkoja

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) LEHTIKUVA / AFP
Kuvassa Haitin pääministeri Ariel Henry.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi maanantaina Kenian johtamien kansainvälisten joukkojen lähettämisen kriisien kanssa kamppailevaan Haitiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Karibialla sijaitsevan Haitin pääministeri Ariel Henry sekä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ovat pyytäneet jo pitkään YK:ta lähettämään kansainvälisiä joukkoja jengiväkivallasta kärsivään maahansa.

Operaation toiminnalle on annettu aluksi vuoden hyväksyntä.

Turvallisuusneuvoston äänestyksessä 13 jäsenmaata äänesti esityksen puolesta. Kiina ja Venäjä pidättäytyivät äänestämästä.

NEUVOSTON päätöksessä hyväksyttiin Haitiin lähetettävän “monikansallinen turvallisuustukijoukko”, jonka toimintaa yksi maa johtaa yhteistyössä Haitin hallinnon kanssa.

Kenian ulkoministeri Alfred Mutua kertoi jo heinäkuussa maansa olevan valmis johtamaan Haitiin lähetettävää kansainvälistä joukkoa. Lisäksi Mutua kertoi Kenian olevan valmis osallistumaan operaatioon tuhannella poliisilla, jotka avustaisivat ja kouluttaisivat Haitin poliisia.

Myös Jamaika, Bahama ja Antigua ovat jo ilmaisseet osallistumishalukkuutensa operaatioon.

YK.n päätöksessä lähetettävien joukkojen tarkkaa määrää ei määritelty, mutta keskusteluissa joukon kooksi on pohdittu noin 2 000 ihmistä.

HAITIN ulkoministeri Jean Victor Geneus kutsui turvallisuusneuvoston päätöksen tuovan “toivon välähdyksen kansalle, joka on liian pitkään kärsinyt vaikeasta poliittisesta, sosioekonomisesta ja humanitaarisesta tilanteesta”.

Raskaasti aseistautuneet jengit ovat ottaneet hallintaansa osia saarivaltiosta. Läntisen pallonpuoliskon köyhin maa on kärsinyt jengien brutaalin väkivallan lisäksi julkisen terveydenhuollon ja talouden ongelmista.

YK:n mukaan tänä vuonna Haitissa on tapettu yli 3 000 ihmistä ja kaapattu yli 1 500 ihmistä lunnaiden toivossa. Noin 200 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Yksi operaation päämääristä on YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan luoda olosuhteet myös vaalien järjestämiseksi. Haitin edelliset vaalit järjestettiin vuonna 2016.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE