Huvudnyheter

JHL deltar i exportbranschernas strejk, två veckors arbetsnedläggelse i hamnarna och inom frakten

Jouni Pänkäläinen
Stop Nu-demonstrationen på Senatstorget i Helsingfors den 1 februari 2024.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL deltar i strejkerna som inleds den 11 mars och lägger ner Finlands export i två veckor. JHL stöder även ekonomiskt andra fackförbund som deltar i strejken.

ABL

 

 

Flera FFC-anslutna fackförbund meddelade onsdagen den 6 mars om omfattande strejker som stoppar Finlands export från och med den 11 mars. Regeringen har själv orsakat strejkerna med sin tjurskalliga nedskärningspolitik, påminner JHL:s ordförande Håkan Ekström.

– Regeringen förespråkar brutala nedskärningar i socialskyddet och sämre rättigheter för arbetstagarna. Lagpropositionerna är starkt till arbetsgivarnas fördel. Det har inte i något skede förts några ordentliga förhandlingar om reformerna. JHL är öppet för förhandlingar om arbetslivsreformer, men ensidig diktering viker vi oss inte för.

I strejken deltar cirka tusen JHL-medlemmar. JHL:s strejker påverkar järnvägsfrakten och verksamheten vid ett flertal hamnar på olika håll i Finland. En lista över alla påverkade arbetsplatser finns i slutet av pressmeddelandet. Strejkerna gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för liv, hälsa eller egendom. Inte heller Finlands försörjningsberedskap hotas.

Fackförbundet JHL stöder ekonomiskt andra fackförbund där antalet strejkande medlemmar är stort.

– Att försvara arbetsvillkoren är hela fackrörelsens gemensamma mål. Vi vill visa vårt stöd för alla arbetstagare som deltar i strejken, betonar Ekström.

Regeringens giljotin har redan drabbat bland annat bostadsstödet och arbetslöshetsskyddet. Socialskyddsreformerna ökar ojämlikheten och påverkar starkt dem som redan har låga inkomster. Många av nedskärningarna drabbar samma personer, som förlorar pengar från flera stöd samtidigt.

Regeringen eftersträvar också att rasera kollektivavtalens allmänt bindande verkan, ifrågasätta förtroendemannens ställning och begränsa arbetstagarnas rätt att strejka. Reformerna motiveras med ekonomi och sysselsättning. I verkligheten finns det inga beräkningar om hur exempelvis begränsningen av sympatistrejker skulle påverka sysselsättningen.

Ett av regeringens mål är att binda alla branschers löneförhöjningar till den så kallade exportmodellen. Det innebär att ingen bransch i praktiken kunde få högre löneförhöjningar än exportbranscherna. Inte ens med ledning av riksförlikningsmannen kunde man komma överens om annat.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Finland är redan nu större än i EU-länder i genomsnitt, påminner Ekström.

– Vi kan inte acceptera en modell som skulle låta dessa löneskillnader rota sig i vårt samhälle för eviga tider. Vi har redan nu personalbrist bland annat inom småbarnspedagogiken och äldreomsorgen. Dessa branscher blir allt mindre attraktiva om vi inte tar tag i löneskillnaderna.

Arbete och arbetsplatser som omfattas av JHL:s strejk måndag 11.3.2024 kl. 00.01 – söndag 24.3.2024 kl. 23.59

Den politiska strejken omfattar arbete vid följande arbetsplatser som följer Servicearbetsgivarna Paltas kollektivavtal:

 • Etelä-Suomen Satamapalvelut Oy
 • Helsingfors Hamn Ab
 • Kokkolan Satama Oy
 • Kvarkenhamnar Aktiebolag, Filial i Finland/Merenkurkun Satamat Oy (Vaasa)
 • Loviisan Satama Oy
 • Nådendals hamn Ab
 • Oulun Satama Oy
 • Porin Satama Oy
 • Raahen Satama Oy
 • Rauman Satama Oy
 • Silverstone Bay Logistics Oy
 • Olmar Pori Oy

Den politiska strejken omfattar arbete vid följande arbetsplatser som följer Avainta-arbetsgivarna rf:s kollektivavtal:

 • Åbo Hamn Ab
 • Uudenkaupungin Satama Oy
 • HaminaKotka Satama Oy
 • Kemin Satama Oy
 • Hangon Satama-Hangö Hamn Oy Ab

Annat arbete och andra arbetsplatser som omfattas av den politiska strejken:

 • VR Group: VR Transpoint
 • North Rail Oy
 • Olmar HaminaKotka Oy (RP Group)

Strejkens tidpunkt
Den politiska strejken gäller arbetsskift som börjar mellan måndagen den 11 mars 2024 klockan 00.01 och söndagen den 24 mars 2024 klockan 23.59.

Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för människors liv, hälsa eller egendom. Utanför strejken begränsas även sådant arbete som stöder passagerartrafiken vid Skatuddens terminal, Olympiaterminalen och Västra terminalen i Helsingfors samt arbete vid passagerarhamnarna i Åbo, Nådendal och Vasa.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE