Nyheter

JHL godkände förhandlingsresultatet i Arkeas kollektivavtalstvist och avslutade strejken

Jukka-Pekka Flander
Päivi Niemi-Laine är ordförande för JHL. Arkivbild.

Fackförbundet JHL och Arkea nådde en uppgörelse om bolagets kommande anställningsvillkor och JHL:s beslutande organ godkände förhandlingsresultatet. JHL avslutade strejken den 1 december klockan 16.

ABL

 

 

Fackförbundet JHL och Arkea enades sent på kvällen den 30 november om bolagets kommande anställningsvillkor. Förhandlingsresultatet utgör ett lokalt avtal inom ramen för kollektivavtalet för Avainta-arbetsgivarna.

 

JHL:s beslutande organ behandlade och godkände förhandlingsresultatet. Arkeas arbetstagare informeras noggrannare om avtalets innehåll.

 

Arkea meddelade i medlet av november att bolaget ämnar att byta till ett billigare kollektivavtal. Förändringen skulle ha inneburit drastiska inkomstförluster för Arkeas lågavlönade arbetstagare.

 

Avtalet som ingåtts har upprättats inom ramen för befogenheterna inom kollektivavtalet för Avainta-arbetsgivarnas lokala avtalande. Avtalet säkerställer att Arkea förblir medlem i Avainta Arbetsgivarna rf. Avtalsperiodens längd beror på hur lång avtalsperioden blir för det kollektivavtal för Avainta Arbetsgivarna som sluts inkommande vår.

 

– Jag vill av hela mitt hjärta tacka alla JHL:s medlemmar som förhindrade de försämrade anställningsvillkoren med en strejk, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

 

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena avslutade strejken vid Arkea eftersom man uppnådde ett avtal om anställningsvillkoren. JHL motsatte sig Arkeas kollektivavtalsshopping med en lång strejk som inleddes onsdagen den 17 november. Strejken avslutades onsdagen den 1 december klockan 16.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE