Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

JHL huolissaan verotulojen riittävyydestä – sen mukaan saatavilla olisi 700-1700 miljoonaa euroa lisätuloja vuosittain työn verotusta kiristämättä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on huolissaan julkisesta taloudesta ja verotulojen riittävyydestä Suomessa. Sen tiedotteessa muistutetaan, että verotulot ovat tärkeitä julkisten palvelujen rahoittamisessa ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisessä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ammattiliitto JHL:n julkaisemassa ensimmäisessä yhteiskunnallisessa Positio-julkaisussaan ”Suomi tarvitsee oikeudenmukaisia verouudistuksia” taloustieteen emeritusprofessori Matti Tuomala Tampereen yliopiston verotutkimuksen huippuyksiköstä käsittelee verotuksen kehitystä 90-luvulta alkaen ja hahmottelee oikeudenmukaisia verouudistuksia.

– Progressiivinen tulovero on ollut merkittävässä roolissa julkisen toiminnan rahoittamisessa ja tuloerojen kaventamisessa. Valitettavasti viime vuosikymmeninä verotuksen progressio on heikentynyt niin, että rikkaat maksavat reilua osuuttaan vähemmän veroja, Tuomala toteaa JHL:n tiedotteessa.

Tuomala hahmottelee kuusi erilaista uudistusehdotusta verotuksen muokkaamiseen oikeudenmukaisemmaksi ja verotulojen lisäämiseen. Näille toimenpiteille JHL:ssä on laskettu mittakaava mahdollisista verotulolisäyksistä. JHL:n mukaan saatavilla olisi noin 700-1700 miljoonaa euroa lisätuloja vuosittain ilman, että työn verotusta kiristetään.

– Tämä on meille tärkeä keskustelunavaus, verotuloilla rahoitetaan julkisia palveluita ja tulonsiirtoja, jotka tuottavat hyvinvointia. Siksi verotuksesta pitää keskustella ja verotusta uudistaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Osa raportin toimista on keskustelunavauksia ja pitkän aikavälin tavoitteita, kuten eriytetystä ansio- ja pääomatuloverotuksesta siirtyminen yhtenäiseen progressiiviseen tuloveroon. Osa toimista on lyhyemmän aikavälin tavoitteita, kuten listaamattomien yritysten verotuen leikkaaminen, jota myös valtiovarainministeriö on puheenvuoroissaan suositellut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE