Politiikka

JHL vanhuspalveluista: Hallitus rikkoo lakia

Jari Soini
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine katsoo, että hallitus rikkoo vanhuspalvelulakia.
Jari Soini
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine katsoo, että hallitus rikkoo vanhuspalvelulakia.
Jari Soini
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine katsoo, että hallitus rikkoo vanhuspalvelulakia.

 

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kehottaa Juha Sipilän (kesk.) hallitusta luopumaan suunnitelmista pienentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen minimimäärää.

– Vanhuspalvelulaissa on kirjaus, että vanhuksille kuuluu hyvä hoito. Mitoituksen leikkaamisella hallitus on toimimassa vastoin lain kirjausta. Miten hoitajat voivat toteuttaa laissa vaadittua hoidon tasoa, jos hallitus vetää mattoa jalkojen alta omilla toimillaan, Niemi-Laine kysyy.

JHL:n puheenjohtaja Niemi-Laineen mielestä vanhuspalvelulaki pitäisi avata. Siihen pitäisi viimeistään nyt tehdä selvä kirjaus minimimitoituksesta.

– Siinä vaiheessa kun lakia uudistettiin, JHL ajoi  minimimitoituksen kirjausta lakiin. Se ei kuitenkaan onnistunut, ja 0,5 hoitotyöntekijää/ palveluasumisen asukas jäi suositukseksi. Nyt hallitus aikoo pyyhkiä pöytää tällä suosituksella ja maksattaa säästövimmansa vanhusten hyvinvoinnilla ja työntekijöiden jaksamisella. Jopa nykyinen minimihenkilöstömitoitus on riittämätön jos oikeasti halutaan, että vanhusten hyvinvointi turvataan eikä heitä makuuteta sängyssä, hän sanoo.

JHL:n puheenjohtaja toivoo, että hallitus kuuntelee omia valiokuntavastaaviaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Heidän mielestään vanhustenhuoltoon suunnitellusta hoitajien vähentämisestä pitäisi luopua.

– On hyvä, jos säästöille löydetään vaihtoehtoisia toteutustapoja jotka varmistavat hallituksen sovitun talouslinjan ja valtion talouden kehyksissä pysymisen.  Aina ei pidä ottaa pienipalkkaisilta työntekijöiltä, vanhuksilta tai lapsilta – ei niiltä jotka ovat yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa, hän sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat