Työmarkkinat
23.1.2019 15:07 ・ Päivitetty: 23.1.2019 15:07
JHL:n kysely paljastaa: Vajaa puolet pääsee koulutukseen – suurin osa kaipaisi sitä kipeästi
Yli puolet työntekijöistä pitää täydennyskoulutusta itselleen välttämättömänä tai erittäin tarpeellisena. Koulutukset auttavat työntekijöitä hallitsemaan työtään paremmin ja lisäävät työn mielekkyyttä. Tämä käy ilmi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kyselystä.
Silti vain noin 45 prosenttia työntekijöistä on päässyt viimeisen vuoden aikana osallistumaan koulutuksiin niin, että koulutusajalta saa palkkaa. Suurimpia osallistumisen esteitä olivat sijaisjärjestelyiden, ajan ja rahan puute. Sijaispuute rajoittaa etenkin kuntasektorilla työskentelevien naisten kouluttautumista.
JHL vaatii, että koulutuspolitiikkaan panostetaan seuraavalla hallituskaudella. Suomalaisten muutosturvaa pitää vahvistaa koulutuksen keinoin.
– Jokaisella pitäisi on oltava mahdollisuus palkalliseen koulutukseen työpaikasta riippumatta. JHL esittää valtakunnallista aikuisten osaamistason kohottamishanketta, jossa työmarkkinaosapuolilla on vahva rooli, JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen linjaa.
”Koulutus hyödyttää myös työnantajaa.”
Mahdollisuus palkalliseen koulutukseen näyttää olevan sitä vähäisempää, mitä niukempi koulutustausta työntekijällä on. Korkeintaan peruskoulun käyneistä vastaajista vain noin joka neljäs oli viimeksi kuluneen vuoden aikana ollut palkallisessa koulutuksessa. Enemmän kuin toisen asteen opintoja suorittaneista vastaajista palkalliseen koulutuksiin oli osallistunut yli puolet.
Ammattiliiton järjestämä koulutus on tärkeää varsinkin työntekijöille, joilla on lyhyt koulutustausta. Korkeintaan peruskoulun käyneistä vastaajista joka kolmas oli osallistunut liiton järjestämään, palkalliseen koulutukseen. Pelkästään liiton koulutuksissa käyneistä noin puolet osallistui omaan ammattiin liittyvään täydennyskoulutukseen ja puolet ammattiyhdistyskoulutukseen.
– Palkalliset koulutukset ovat yleisimmin ammattiin liittyvää täydennyskoulutusta tai työpaikalle räätälöityä täydennyskoulutusta. Tällainen koulutus hyödyttää myös työnantajaa, kun työntekijät oppivat ammattinsa entistä paremmin, JHL-opiston rehtori Anne Karjalainen muistuttaa.
Kyselyyn vastasi 1 289 liiton jäsentä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.