Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

JHL:n kysely: Vain alle 4 prosenttia työntekijöistä on määräaikaisessa työsuhteessa omasta halustaan – peräkkäisiä työsuhteita saattanut olla jopa 16

Vain alle 4 prosenttia työntekijöistä on määräaikaisessa työsuhteessa omasta halustaan, selviää Julkisten hyvinvointialojen liitto JHL:n tekemästä kyselystä. Pääsääntöisesti määräaikaisuuden syy on ollut sijaisuus.

Demokraatti

Demokraatti

JHL teki kyselyn viime toukokuussa sähköisenä kyselynä liiton jäsenille, jotka tekivät töitä määräaikaisessa työsuhteessa. Vastauksia kyselyyn tuli kaikkiaan 1755.

Useimmin määräaikaisen työsuhteen syyksi ilmoitettiin sijaisuus, toiseksi yleisimmäksi syyksi mainittiin kausityö ja kolmanneksi osoittautui toiminnan vakiintumattomuus. Sote- ja maakuntauudistuksesta johtuvan epävarman tilanteen määräaikaisuuden perusteeksi ilmoitti vain hieman yli neljä prosenttia vastaajista.

Ikääntyvien naisten työ lyhyissä pätkissä

JHL:n kyselyssä selvitettiin myös ”Kuinka monta peräkkäistä määräaikaista työsuhdetta sinulla on ollut nykyisen tai viimeisimmän työnantajasi kanssa?”

Keskiarvoksi tuli 8,5 työsuhdetta, JHL kertoo. Kymmenellä prosentilla vastaajista oli enemmän kuin 16 peräkkäistä työsuhdetta nykyisen tai viimeisimmän työnantajan kanssa. Muutamilla vastaajilla oli takanaan jo jopa satoja lyhyitä määräaikaisia työsuhteita.

Yleisimmin työsuhteiden kesto oli puolesta vuodesta yhteen vuoteen. Työn silppuisuus näyttäisi kyselyn mukaan yleistyvän mitä vanhempia ikäryhmiä tarkastellaan. JHL huomauttaa, miten yli 50-vuotiailla naisilla oli enemmän ja lyhyempiä määräaikaisia työsuhteita kuin nuoremmilla vastaajilla.

Lisää aiheesta

– Yleensä puhutaan siitä, miten nuoret painivat määräaikaisuuksien kanssa. Kysely osoittaa, että varsinkin kuntapuolella yli viisikymppiset naiset ovat joutuneet samaan kurimukseen, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Sekä kunnat että yksityinen sosiaali- ja terveysala ovat perinteisesti käyttäneet määräaikaisuuksia sijaisuuksien hoitamisessa. Määräaikaisuudesta on tullut normaali olotila eikä se ole hyvä asia, Niemi-Laine jatkaa.

Kyselyyn vastanneista eriarvoista kohtelua määräaikaisuuden vuoksi koki noin kolmasosa vastaajista. Eriarvoisuus ilmeni muun muassa vähättelynä ja ulkopuolelle jättämisenä, heikompina henkilöstöetuina, pienempänä palkkana ja koulutuksen sekä kehitystyön ulkopuolelle jättämisenä. Lähes 67 prosenttia kyselyyn vastanneista koki määräaikaisuuden vaikeuttavan elämän suunnittelua.

JHL kertoo tehostavansa määräaikaisten työsuhteiden käytön laillisuuden tarkistamista työpaikoilla.

– JHL ei vastusta määräaikaisia työsuhteita sinänsä, mutta niiden on oltava lainmukaisia. Tätä lainmukaisuutta luottamusmiehemme lähtevät syyskuun koulutuksen jälkeen tehostetusti tarkistamaan työpaikoille, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE