Politiikka

Johtava sote-virkamies: EU-tarkistus aikaisintaan 2022 – ”Oikeusvarmuuden näkökulmasta vastaus pitäisi saada, mutta se ei ole mahdollista”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomi ei edes voisi lähiaikoina saada EU-komissiolta vastausta soten valinnanvapauslain ja EU:n kilpailuoikeuden suhteen, arvioi johtava sote-virkamies Päivi Nerg. Kysymys niin sanotusta EU-notifikaatiosta tai tarkastuksesta tarkoittaisi käytännössä sitä, miten valtion tuki perustettaville maakunnan liikelaitoksille tulkittaisiin EU:n kilpailuoikeuden näkökulmasta.

Lakien tasolla tätä ei Nergin mukaan voida vielä katsoa, vaan mukaan tarvitaan tietoa siitä miten järjestelmä käytännössä maakunnissa toimii.

Suomen huolen taustalla on muuttunut tapaus Slovakia. Komissio oli aiemmin arvioinut, ettei Slovakian terveydenhuoltojärjestelmä ole luonteeltaan kilpailuoikeuden tarkoittamaa taloudellista toimintaa, mutta EU-tuomioistuin kumosi tulkinnan, mikä rapautti pohjaa myös suomalaiselta valmistelulta.

Hallitus kuitenkin päätti tammikuussa, ettei Suomi lähetä Slovakian takia sote-lakejaan EU-notifioitavaksi, vaikka muun muassa oppositio on sitä vaatinut.

Päivi Nergin mukaan lakeja ei edes voisi tässä vaiheessa arvioida samalla tavoin kuin Slovakian tapauksessa.

–Komission puolelta on todettu, että Suomen järjestelmä on samassa tilanteessa kuin Slovakian järjestelmä vasta vuonna 2022. Tämä asia on vasta silloin sillä tavalla valmis, että se voitaisiin katsoa lävitse. Oikeusvarmuuden näkökulmasta vastaus pitäisi saada, mutta sitä ei ole mahdollista saada, Nerg sanoo.

Teoriassa on mahdollista, että EU-tuomioistuin voisi tulevaisuudessa kumota Suomen sote-ratkaisun ja velvoittaa Suomen yhtiöittämään myös maakunnalliset liikelaitokset. Nergin mukaan EU-tuomioistuin voisi tällaisessa tapauksessa edellyttää Suomelta perustuslain muuttamista.

Tänään eduskunnalle annettu esitys valinnanvapauslaiksi piti valmistella uudelleen sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi kesällä edelliseen esitykseen sisältyneen yhtiöittämisvelvoitteen perustuslain vastaiseksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat