Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Joka neljäs kertoo tulleensa vainotuksi – rikosilmoitus jää usein silti tekemättä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Joka neljäs suomalainen on kokenut vainoamista, Tilastokeskus kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Naisista joka kolmas ja miehistä joka viides on ollut vainoamisen kohteena jossain vaiheessa elämäänsä. Vainoamista kokevat tyypillisimmin naiset ja alle 35-vuotiaat.

Tilastokeskuksen mukaan tekijä on tyypillisimmin mies.

Vainoaminen on useimmiten toistuvia ei-toivottuja yhteydenottoja tai lahjoja. Sellaisia on vastaanottanut lähes 60 prosenttia naisista ja 36 prosenttia miehistä.

Ei-toivottujen yhteydenottojen ja lahjojen lisäksi naiset kokevat miehiä huomattavasti useammin toistuvaa seuraamista, vakoilua ja väijymistä.

Miehillä yleisin vainoamisen muoto ovat toistuvat julkiset loukkaavat kommentit, joita on saanut 54 prosenttia. Naisilla vastaava osuus on 35 prosenttia. Julkisilla loukkaavilla kommenteilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi sosiaalisen median julkaisuja.

Vainoamista tapahtuu sekä parisuhteissa että niiden ulkopuolella. Vainoamista elämänsä aikana kokeneista naisista reilu neljännes ja miehistä hieman alle viidennes on kokenut vainoamista ainakin yhden entisen tai nykyisen kumppanin tekemänä.

VAINOAMISTA kokeneista naisista yli 70 prosenttia ja miehistä yli 60 prosenttia on kokenut vainoamista vähintään yhden parisuhteen ulkopuolisen henkilön, kuten tuttavan, ystävän, sukulaisen tai ennestään tuntemattoman henkilön tekemänä.

Naisista yli 40 prosenttia raportoi viimeisimmän vainoamistapauksen vaikuttaneen heidän toimintaansa, kun miehistä näin kertoi hieman alle kolmannes.

Vain runsas kymmenes vainoamisen kohteena ollut on ilmoittanut viimeisimmästä vainoamistapauksesta poliisille.

-  Suurin osa poliisille ilmoittamatta jättäneistä perustelee asiaa sillä, että ei pitänyt tapahtunutta riittävän vakavana rikosilmoituksen tekemiseen. Kuitenkin noin joka kymmenes ilmoituksen tekemättä jättänyt kertoo syyksi häpeän ja syyllisyyden tunteet, seurauksien pelon tai uskonsa poliisin kyvyttömyyteen auttaa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Henna Attila toteaa tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE