Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Jokaiselle ihmiselle kuuluu oikeus vapaaseen ja turvalliseen elämään

Vuosikymmeniä jatkuneen Afganistanin sodan aiheuttamat väkivaltaisuudet ovat olleet kasvussa ympäri maata, huolimatta äskettäin solmitusta ”rauhansopimuksesta” terroristijärjestö Talibanin kanssa.

Mojtaba Qanezadeh

Helsingin Demarinuorten varapuheenjohtaja

Stop Killing Afghans -mielenilmaus on Eduskuntatalon edustalla järjestettävä solidaarisuudenosoitus afganistanilaisille, jotka elävät maassaan pelon varjossa, kohtaavat epäinhimillistä kohtelua ja syrjintää paetessaan sotaa naapurimaihin ja menettävät henkensä terrori-iskuissa. Iskut ovat muuttuneet yhä rajummiksi ja kohteeksi valikoituvat siviilit sairaaloissa, moskeijoissa, häissä, hautajaisissa, kouluissa, mielenosoituksissa sekä urheiluseuroissa. Viimeisimpiä, koko maailmaa järkyttäviä terrori-iskuja ovat olleet isku sairaalaan, jossa äitejä tapettiin synnytysvuoteelle syntymättömät lapset mahassaan, sekä etniseen vähemmistöön kuuluvat siviilit, jotka poltettiin elävältä Talibanin toimesta taustansa vuoksi. Sopimuksen myötä mm. etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen, naisten ja yleisesti heikompiosaisten asema on huonontunut entisestään, jo ennestään epävakaissa oloissa.

Afganistanilaiset ovat paenneet sotaa naapurimaihin, jossa he edelleen kokevat väkivaltaa, systemaattista rasismia ja syrjintää. Iranissa afgaanipakolaisia kohdellaan toisen luokan kansalaisina, ja jopa sukupolvia maassa laillisesti eläneiltä afgaaneilta evätään oikeus matkustaa tai asua tietyillä alueilla, omistaa mitään omissa nimissään tai opiskella tiettyjä aloja korkeakouluissa. Tämä apartheidiin verrattavissa oleva syrjintä kiteytyy viimeisen kuukauden väkivaltaisuuksiin: kuukausi sitten iranilaiset rajapoliisit hukuttivat kymmeniä afgaanipakolaisia järveen ja viime viikolla poliisit sytyttivät auton tuleen luodein, jolloin loukkuun jääneet matkustajat paloivat elävältä.

Kyseisessä mielenilmauksessa vetoamme Afganistanin valtioon, kansainväliseen yhteisöön ja tuomioistuimeen, Yhdistyneisiin Kansakuntiin sekä Euroopan Unioniin ryhtymään toimiin väkivaltaisuuksien vähentämiseksi sekä Afganistanin kansalaisten suojelemiseksi. Kokoontumalla torstaina Eduskuntatalon eteen osoitamme, että myös me suomalaiset olemme tietoisia afganistanilaisten ahdingosta, emmekä sulje silmiämme vääryydeltä. Jokaisella on oikeus elää, ja on meidän velvollisuutemme puolustaa tätä oikeutta.

 

Mojtaba Qanezadeh

Helsingin Demarinuorten varapuheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE