Huvudnyheter

Jonatan Wikström leder FSUD sedan årsskiftet

Foto: Topi Lappalainen
FSUD:s ordförande Jonatan Wikström kandiderar i kommunalvalet i Vasa.

Jonatan Wikström är ordförande för Finlands Svenska Unga Socialdemokrater (FSUD) sedan årsskiftet. Han är medlem i Vasa svenska socialdemokrater precis som företrädaren Filip Dahlskog. Även Wikström ska kandidera i kommunalvalet i Vasa. Han är 22 år gammal och kommer från Helsingfors.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Till Vasa har Wikström flyttat för att studera till klasslärare och nu är det tredje studieåret som gäller.

 

– Jag kom till politiken via ÅVSS när jag ställde upp i kårvalet första studieåret, säger Wikström.

 

Han nådde en suppleantplats för Åbo Vasa socialdemokratiska studerande (ÅVSS), vars styrelsemedlem han har blivit. Under andra studieåret var han ÅVSS vice ordförande. Där fick han höra om FSUD och gick med hösten 2019. Förra året var han sekreterare och nu har han övertagit ordförandeposten.

 

– Jag är uppväxt i Östersundom som har hört till Sibbo men nuförtiden hör till Helsingfors. Jag har också bott på Cypern i två och ett halvt år. I Vasa trivs jag bra och är för det mesta här, berättar Wikström.

 

Coronapandemitiden har medfört sina svårigheter för Wikström som för så många andra som studerar.

 

– Det har känts tungt att studera på distans. Det är svårt när man inte har de sociala kontakterna och kamratstödet. Till all lycka bor jag med min sambo men annars är livet isolerat, konstaterar Wikström.

 

Som ordförande för FSUD vill Wikström få unga att aktivera sig i politiken.

 

– Det oroar mig att röstningsdeltagandet bland de unga är lågt. Jag vill ha en lägre tröskel för att komma med i politiken.

 

De socialdemokratiska värderingarna är viktiga för Wikström.

 

– Jämlikhet och rättvisa är viktiga principer. Alla ska ha lika möjligheter i livet. Det är viktigt med mänskliga rättigheter och att kämpa mot orättvisor i samhället och i världen, nämner Wikström.

 

Han är nöjd med utvecklingen i SDP.

 

– På den senaste tiden har partiet fått ett stort ansiktslyft. Vi har en ung partiledare och många unga kandidater. Jag vill inte att SDP ska i första hand ses som ett parti för pensionärer utan som ett parti för alla. Vi ska inte bara ta hand om de äldre utan om alla som har en svagare position. Som ung statsminister har Sanna Marin påverkat bilden av partiet positivt, säger Wikström.

 

FSUD-ordföranden är oroad över Sannfinländarnas framfart i Österbotten.

 

– Vanliga arbetare känner sig hotade av invandringen och dras till högerpopulismen.

 

Wikströms recept är att SDP fortsättningsvis ska vara ett parti som främjar arbetarnas intressen och också småföretagarna är en viktig grupp med tanke på ekonomin.

 

– Arbetarna är grundpelaren för samhällets ekonomi. Arbetsgivarna spelar en stor roll i ekonomin också men utan arbetare som mår bra och är arbetsdugliga mår inte ekonomin bra. Vi behöver en stabil, välutbildad och handlingskraftig arbetskraft. Företagsamheten borde också uppmuntras och gynnas. Det är viktigt att det syns att partiet arbetar för småföretagarna och ger dem förutsättningar för att lyckas, avslutar Wikström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE