Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Jonotilanne on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan” – Valvira aloitti valvonnan

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Valvontavirasto Valvira on aloittanut kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnan 16 hyvinvointialueella ja Hus-yhtymässä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valviran mukaan kaikilla hyvinvointialueilla ja Hus-yhtymässä on potilaita, jotka ovat odottaneet hoitoa terveydenhuoltolaissa säädettyjä enimmäisaikoja pidempään.

– Osassa hyvinvointialueita tilanne on erittäin vakava ja pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden tilanne hyvin huolestuttava, Valvira kertoo.

Valvira viittaa tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n seurantatietoihin, joiden mukaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy on jatkunut vaikeana. THL:n mukaan keväällä 2023 jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon pidentyivät lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Valvira pyytää nyt uutta selvitystä suurimmasta osasta hyvinvointialueita.

Valviran sosiaali- ja terveydenhuolto-osaston ryhmäpäällikön Kirsti Tolosen mukaan erikoissairaanhoitoon pääsyä on valvottu vuosittain vuodesta 2008 lähtien.

– Valvira arvioi kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn kokonaistilannetta. Arviointiin sisältyvät yli 6 kuukautta jonottaneiden kokonaismäärän, lähetteiden käsittelyaikojen sekä erikoisalakohtaisen hoitoon pääsyn aikojen arvioinnit, Tolonen kertoo STT:lle.

Tämän hetken valvonnassa enimmäisodotusajat ylittyvät kaikilla hyvinvointialueilla, joille valvontaa nyt tehdään.

-  Jonotilanne on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan, Tolonen arvioi.

16 hyvinvointialueen ja Husin tilannetta on Valviran mukaan syytä selvittää tarkemmin. Tolosen mukaan yleisellä tasolla ei ole hyvä asia, että potilaat ovat jonossa pitkiä aikoja.

-  Mitä pidemmäksi aikaa jonotus venyy, niin sitä enemmänhän niitä ongelmia potilaille useimmiten kertyy, hän kommentoi jonotilanteen mahdollisia seurauksia.

TOLONEN korostaa, että kiireettömän erikoissairaanhoidon jonossa olevien potilaiden tilannetta pitäisi seurata, jotta hoito saadaan ajoissa. Hyvinvointialueilla pitäisi hänen mukaansa olla järjestelmä, jonka mukaan toimitaan jos potilaan hoidontarve muuttuu.

-  Jos potilaan tilanne huononee odotusaikana, siihen pitäisi pystyä jollain tavalla hyvinvointialueella reagoimaan.

Selvitykset hoitoon pääsyn elokuun lopun tilanteesta on toimitettava Valviralle syyskuun loppupuolella. Hyvinvointialueiden selvityksistä Valvira haluaa ajantasaisen tiedon hoitoon pääsyn kokonaistilanteesta sekä toimenpiteistä, joihin hyvinvointialueet ovat ryhtyneet, Tolonen kertoo.

Tolosen mukaan selvitykset arvioidaan ja niiden perusteella päätetään toimenpiteet, joihin valvontaviranomainen ryhtyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE