Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Jopa puolet jättää käyttämättä isyysrahapäivät – Vetoomus työpaikoille: Nyt olisi korkea aika antaa naistenpäivälahja äideille

polka dot images

Palkansaajajärjestö SAK kehottaa etenkin miesvaltaisten alojen työnantajia etsimään määrätietoisesti keinoja tukea isiä työn ja perheen yhteensovittamisessa.

Demokraatti.fi

Tutkimusten mukaan isien on äitejä vaikeampi jäädä perhevapaille työpaikan asenteiden ja työjärjestelyjen vaikeuden takia. Isyysrahapäivistä jää käyttämättä jopa puolet ja yksi viidestä isästä jättää perhevapaaoikeutensa kokonaan käyttämättä.

Miehet tekevät myös tilastojen mukaan pidempää työaikaa kuin naiset, jolloin suurempi osa vastuusta jää perheen äidille.

– Toivomme miesvaltaisilta aloilta naistenpäivälahjaa suomalaisille äideille, joista osan arkea isien joustot helpottavat merkittävästi, sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz painottaa.

– Isien perhe-elämän tukeminen ei hyödytä vain naisia vaan parantaa miestyöntekijöiden hyvinvointia. Perhe-elämää tukevat joustot antavat myös hyvän kuvan työpaikasta työnhakijoille.

Keinojen ei tarvitse aina olla kovin suuria.

SAK keräsi kymmenen helppoa keinoa, joilla esimiehet voivat tukea työntekijöidensä perhe-elämän ja työn yhteensovittamista. Vanhempien arkea helpottavat esimerkiksi joustavat työajat, mahdollisuus etätyöhön ja määräaikainen osa-aikatyö.

– Keinojen ei tarvitse aina olla kovin suuria. Jo pienillä työn ja työajan muutoksilla voidaan helpottaa perhe-elämän velvollisuuksien järjestämistä, Glantz muistuttaa.

Esimies voi puuttua SAK:n sosiaalipoliittisen asiantuntijan mukaan helposti myös asenteisiin, jotka estävät isiä jäämästä perhevapaille tai osallistumasta täysipainoisesti perhe-elämään.

– Esimies vaikuttaa sekä sanallisella että sanattomalla viestinnällä alaistensa toimintaan ja työpaikan ilmapiiriin, siksi hän pystyy omalla suhtautumisellaan muuttamaan myös alaistensa asenteita, Glantz huomauttaa.

Hän kehottaa esimiehiä huomioimaan työntekijöidensä elämäntilanteet ja suunnittelemaan työt sen mukaisesti.

– Samalla heidän on kohdeltava kaikkia työntekijöitä tasa-arvoisesti. Työn määrä on mitoitettava oikein ja tarvittaessa työhön on palkattava sijainen perhevapaan ajaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE