Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Jos jopa oikeudenkäyntejä aletaan arvostella sen mukaan, miten kalliiksi ne tulevat, ollaan pelottavalla tiellä

“Leikattiinko äitisi syöpä? Harvinaista. Hänhän on melkein yhdeksänkymmenen?”

Näin ihmetteli suomalainen ystävä ja jatkoi: Paljonkohan se maksoi? – Hänet leikattiin julkisessa terveydenhuollossa, ei se hänelle niin paljon maksanut. – Mutta todellisuudessahan se kuitenkin maksoi enemmän.

En ajatellut keskustelua sen enempää, kunnes luin lehdistä, että suomalainen työtön maksaa yhteiskunnalle aivan liikaa, että posti sulkee konttoreita haja-asutusseuduilla, koska ne tulevat liian kalliiksi. Miten terveyskeskuksia ei kannata ylläpitää saaristossa, kun netin kautta annettu sairaanhoito tulee halvemmaksi.

Ne, joilla menee paremmin ovat vastuussa niistä, joilla menee heikommin.

Koko Suomessa oleskeluni ajan törmäsin mitä kummallisimmissa yhteyksissä samaan ilmiöön – kaikelle on pantu hintalappu. Sen hintalapun laittajat ovat niitä, joilla menee hyvin. Siis terveet, hyvin toimeentulevat työssäkäyvät veronmaksajat, jotka mielestään kustantavat sairaiden, työttömien ja muuten vain luuserien elämisen.

Ihmisenä olemiseen kuuluu, että on pyrittävä sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen jokaisen kohdalla. Ne, joilla menee paremmin ovat vastuussa niistä, joilla menee heikommin.

Mutta nyt näyttää raha vallitsevan kaikkea. Siitä on tullut mittari, jokaiselle elämänilmiölle on hintalappu. Ne joilla on rahaa näyttävät olevan parempia ihmisiä kuin ne, joille elämä ei ole antanut parhaita valttikorttejaan.

Käännetään kupit niin, että syy (suhteelliseen) yhteiskunnan taloudelliseen ahdinkoon onkin sillä, jonka säästyäkseen täydeltä turmiolta on pakko käyttää sosiaalietuuksia tullakseen toimeen.

Kun kaikelle on laitettu hinta on helppo ottaa seuraava askel kohti ylemmyydentuntoa ja kumma kyllä — myös kateutta. Omillaan toimeentuleva veromaksaja katsoo oikeudekseen kadehtia lähimmäistään joka jostain syystä saa valtiolta korvausta tai avustusta. Yhteisöllisyys on pahasti vinksahtanut itsekkyydeksi.

Mikä olisi sopiva hinta esimerkiksi pahoinpitelylle? Entä montako päivää sen käsittelyyn saa kulua?

Irvokkain esimerkki tästä tuli eteeni jokin aika sitten. Oikeudenkäyntikateus.

Netissä avattiin keskustelu siitä, miten kaksi Suomessa pitkään käynnissä ollutta oikeudenkäyntiä tulee maksamaan maltaita veronmaksajille. Keskustelu jatkui, henkilöitä nimeltä mainiten, miten erilaisista julkisista päätöksistäkin valittaminen tulee veronmaksajille kalliiksi.

Kun älähdin, minulle vastattiin että Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin ( EIT) on puuttunut Suomen pitkittyneisiin oikeudenkäynteihin.

Oikeusvaltion yksi hienoimpia prinsiippejä on se, että oikeuden edessä jokaisella ihmisellä on mahdollisuus tulla kuulluksi niin perusteellisesti, että todisteiden perusteella voidaan päättää henkilön syyttömyydestä tai syyllisyydestä.

EIT:n tuomioiden motiivina on ollut, että oikeudenkäynnin pitkittyminen on kohtuutonta oikeutta käyvää kohtaan. On luonnollista, että syystä tai toisesta oikeuden eteen joutunut saa asiansa käsitellyksi säädyllisessä ajassa.

Jos jopa oikeudenkäyntejä aletaan arvostella sen mukaan, miten kalliiksi ne tulevat, ollaan pelottavalla tiellä. Mikä olisi sopiva hinta esimerkiksi pahoinpitelylle? Entä montako päivää sen käsittelyyn saa kulua? Varkaus? Tappo?

Miten saada rikokset sellaiseen hinta- ja laatusuhteeseen, että se tyydyttää kunnon veronmaksajaa. Kaikkein halvin on luonnollisesti pikatuomioistuin, jossa syytetään, tuomitaan ja tuomio pannaan täytäntöön paikan päällä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE