Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jos joskus, niin nyt tarvitsemme yhteisen sopimisen ilmapiiriä” – STTK:n Palola kannattaa Rinteen ajatusta “uudesta Korpilammesta”

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola osasi ounastella, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanoo jossain vaiheessa kaikki keskusjärjestösopimukset. Ne koskevat luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen roolia ja jäsenmaksuperintää.

EK:n ilmoituksen ajankohta yllätti kuitenkin hänet.

– Juuri on tehty kilpailukykysopimus, joka on ollut kohtuullisen raskas palkansaajille.

Palola arvioi, että EK:n päätös ei ainakaan helpota seuraavaa neuvottelukierrosta. Hän on huolissaan erityisesti pienistä toimialoista, jotka ovat voineet luottaa “perälautaan”, keskusjärjestöjen yhteisiin sopimuksiin. STTK:n toimialalla merikapteeni ottaa esimerkiksi merenkulun.

EK:n epävarmuutta luova pelisääntöjen myllerrys on hänen mielestään siinäkin mielessä onneton, että Suomessa on viimein näkyvissä orastavaa talouskasvua: työllisyys on parantunut ja avoimia työpaikkoja on taas ilmaantunut.

– Se on luonut kikyn solmimisen jälkeen uskoa tulevaisuudesta. Minä en missään nimessä haluaisi, että epävarma työmarkkinatilanne vaarantaisi miltään osin talouskasvua, Palola varoittaa yksipuolisista toimista.

Hän laskee, että STTK:n piirissä ongelmia voi ounastella ainakin kymmenkunnassa sopimuksessa.

Lisää aiheesta

– Jos tämä oli EK:n puolelta “tekninen ilmoitus”, varmaan työnantajaliitot haluaisivat lähteä neuvottelemaan sopimuksista jäsenjärjestöjen kanssa, että ne saataisiin pois alta.

EK:n päätös ei ainakaan helpota seuraavaa neuvottelukierrosta.

Kaiken kaikkiaan Palola arvioi, että Elinkeinoelämän keskusliiton ilmoitus ei ainakaan lisännyt luottamuksen ilmapiiriä, kun sopiminen siirtyy liitto- ja paikallistasolle.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehti vedota jo eilen pääministeri Juha Sipilään (kesk.) uuden Korpilammen koollekutsumiseksi. Palola pitää ajatusta kannatettavana.

– Elämme sellaisia aikoja, että varmasti olisi paikallaan, että suomalaisen yhteiskunnan toimijat kokoontuisivat yhteisen pöydän ääreen ja miettisivät, millä tavalla mentäisiin eteenpäin, hän perustelee.

Palolan mielestä yhteisten pelisääntöjen uutta hakemista tarvitaan myös siksi, että kiky-sopimuksesta huolimatta Suomen talous ja työmarkkinoiden tilanne ei ole kohentunut toivotulla tavalla.

– Jos joskus, niin nyt tarvitsemme entistä enemmän yhteisen sopimisen eikä repimisen ilmapiiriä asioista, jotka ovat meidän omissa käsissämme.

Hän viittaa poliittiseen tilanteeseen Suomen rajojen ulkopuolella. Britannian ero EU:sta, Yhdysvaltain presidentin valinta, tulevat vaalit Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa sekä Venäjän tilanne ovat omiaan luomaan epävarmuutta koko maailmaan.

STTK:n hallitus oli koolla päivää ennen EK:n päätöstä. Palolan mielestä ylimääräistä hallitusta ei ole tarpeen kutsua koolle. Seuraava hallituksen kokous on jo vajaan kuukauden päästä. Se käsittelee Palolan mukaan varmasti EK:n ilmoituksen aiheuttamia vaikutuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE